Меркур – Награде за верност

Времеплов „Недељне новине број 169 од 31. марта 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 169 од 31. марта 1968. године.


Сигурни за цео век

Ако све буде текло како је предвиђено насип који ће штити бачкопаланачку општину од поплаве биће завршен крајем маја… Идејни пројектанти насипа били су инжењер Карло Ћахун, инжењер Мирјана Вићул и инжењер Оливера Ћахун, уз консултације за урбанистички део са инжењером Војиславом Медићем… Када су почели радови на изградњи насипа – питали смо Оливеру Ћахун.

– Одмах након поплаве 1965. године. Неколико месеци интензивног рада утрошено је на израду пројекта, а реализација изградње насипа почела је 21. јануара 1966. године… Читав насип дуг је 10.460 метара. За његову изградњу укупно ће се утрошити 2.200.000 старих динара. На целој његовој дужини уграђено је 350.000 кубика земље и преко милијарду кубика добијених рефулерима… – Очекујемо да насип буде готов до 30. маја…

„Штефанек“ се активира

Пре неколико година у Силбашу је постојало веома активно словачко културно – просветно друштво „Штефанек“. Друштво је имало више секција и учествовало је на многим смотрама. Последњих година, међутим, друштво је постојало само формално. Није радила ни једна секција. Пре извесног времена група грађана на челу са Михалом Склабинским решила је да активира рад Друштва. Од Савета МЗ затражили су просторије. Сви су изгледи да ће Скупштина друштва ускоро бити заказана.

„Звезда“ под кровом – „Подунавља“

Од 1. априла трговинско предузеће „Звезда“ из Гајдобре званично ће се припојити „Подунављу“ из Бачке Паланке. То је једногласна одлука коју је донео раднички савет оба предузећа.

Мада је прошлу годину завршио са позитивним пословањем колектив „Звезде“ увидео је да онако мало предузеће нема перспективу за опстанак. Тиме је уједно означен почетак спровођења закључака Скупштине општине о потреби интеграције трговине у нашој општини. Припајањем „Звезде“ трговинско предузеће „Подунавље“ се обавезује да ће све раднике и службенике гајдобранског предузеће примити у радни однос. Уједно се поставља и питање оснивање службе за промет грађевинским материјалом и огревом, што до сада „Подунавље“ у своме саставу није имало. Овом интеграцијом трговинска мрежа „Подунавља“ проширена је на још три места. Гајдобру, Нову Гајдобру и Бачки Маглић, а број продавница се повећао на 65.

Товаришка хроника – бетонске тезге на пијаци

Месна заједница у Товаришеву не „мирује“. Њена активност је заправо персонификација села које лагано, али сигурно доживљава комунални препород. О подухватима МЗ у овој години разговарали смо са Бошком Божином, секретаром Месне заједнице.

– Најкрупнији подухват у овој години – рекао је Божин биће проширење водовода за нових 1.500 метара. Самодоприносом ће се прикупити око 200.000 нових динара, а на збору бирача треба да се одлучи у ком правцу ће се поставити нова водоводна мрежа. Затим, ове године у Улици Маршала Тита поставиће се бетонске стазе на 1.200 квадратних метара. Предвиђено је да се на пијаци која је већ поплочана и која се налази на добром месту, окружена дрвећем и даље од пута, изгради осам бетонских тезги, с тим да четири тезге буду под настрешницом.

Градиће се стамбено – пословна зграда

У центру Товаришева на месту где се налазе спортски терени требало би да „никне“ велика стамбено – пословна зграда. На спрату је предвиђено да се изграде по два двособна и трособна стана, а у приземљу већа просторија биће намењена за продавницу и просторије ватрогасног дома. У ову зграду, према првим прорачунима, требало би инвестирати преко милион нових динара. За овај објекат заинтересовано је и предузећа ПТТ, јер би се у тој згради налазила и пошта. Новчано учешће спремно је да пружи и „Подунавље“. Једини проблем је инвестиција за потребе ватрогасног друштва. Други део овог широког плаца уредиће се као парк.

Награде за верност

Прошле суботе је у просторијама бифеа „Спорт“ колектив „Меркура“ имао једну необичну свечаност. Пред великим бројем чланова радничког савета предати су скромни поклони радницима који се већ деценију и по налазе у овом колективу. Позлаћени ручни часовник „Марвин“ вредности 500 нових динара добили су Анте Барбир, Рајко Дрљача, Ерка Бојанић, Јован Бабић, Александар Балиновић, Мирко Војводић, Драган Вишекруна, Илија Вишекруна, Јулка Достонић, Марко Јовић, Роса Карановић, Милка Ковач, Богдан Рађеновић, Јанко Кухајда, Андрија Нишковић, Бора Мишков, Катица Лукс, Марија Швагер, Ружица Пилиповић, Роса Рађеновић, Јулка Станишић, Јелисавета Тома, Радојка Чапеља, Мехмед Маслић и Марко Рађеновић.

У име награђених захвалио се директор Анте Барбир и истакао да је награда коју су добили слављеници још једно морално признање и леп гест колектива према својим дугогодишњим и верним радницима…

Брегалница плаћа „цех“

Фудбалери Бачке доживели су пораз у Никшићу у сусрету са домаћом Сутјеском… У недељу у госте долази последња на табели Брегалница из Штипа. Бачка ће наступити без Чедомира Сентина који се повредио на гостовању у Никшићу. Највероватнији састав: Зорић – Апрцовић, Станојевић – Олах (Шаровић), Копач, Јовановић, Ремете, Марковић, Курцинак, Лемић и Шимичић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here