Почетак изградње градске канализације у Бачкој Паланци

Времеплов „Недељне новине“ број 149 од 5. новембра 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 149 од 05. новембра 1967. године.


Урбанисти из Темишвара посетили Бачку Паланку

Делегација румунских урбаниста Обласног одбора за Банат из Темишвара, која се као гост Извршног већа Војводине налази у посети нашој земљи, посетила је крајем прошле недеље Бачку Паланку и водила разговоре о урбанистичком развоју града, интересујући се за проблем комуналних делатности у нашој општини.

Госте из Румуније примио је председник општине Гавра Поганчев, и том приликом су у краћем пријатељском разговору измењана искуства из области урбанистичког развоја Темишвара и Бачке Паланке. У разговорима су још учествовали потпредседник ИВВ Тибор Минда, покрајински секретар за урбанизам и комуналне делатности Војводине Божа Мелскус, директор Покрајинског урбанистичког завода инжењер Воја Мидић, директор Завода за комунална и стамбена питања Ђура Јовић и инжењер Звонимир Тиљак. После тога гости су обишли Бачку Паланку и разгледали изградњу аутобуске станице, Дом здравља и водовод.

Метарска писма војницима

Фотокамера нашег репортера Данила Папића, у дворишту једне куће у Улици Жарка Зрењанина „наишла“ је на необичну слику. Браћа Наковић држала су у руци писмо дугачко око пет метара, припремљено за експедовање у Лесковац, у војну јединицу где је ове године отишао на одслужење војног рока њихов пријатељ Ђорђе Ђорђевић.

– Ово писмо писало је нашем „Жану“ 15 пријатеља и пријатељица – упознао нас је са садржином необичног писма Петар Наковић – и свако му је по нешто весело написао. Слична писма младићи упућују из Бачке Паланке својим пријатељима војницима и у Илирску Бистрицу, Љубљану и Краљево. Укупна дужина четири писма за војнике износила је око 30 метара.

Аутомеханичар 34 пута тражио запослење

За десет месеци ове године са подручја наше општине на евиденцији завода за запошљавање било је 847 незапослених. Од тог броја 585 живе у граду, а 262 на селу… На евиденцији се налази дуже или краће време незапослено: 19 машинбравара, 9 аутомеханичара, 2 ливца, 1 металобрусач, 2 металостругара, 2 бравара, 4 лимара, 1 ковач, 1 прецизни механичар, 2 електричара, 1 авио – електричар, 1 пољопривредни механичар, 1 електроинсталатер, 1 електромеханичар и 1 водоинсталатер.

Њих 50 и свако има тужну причу о јаловим покушајима да се запосле… Од јануара ове године, од када су се пријавили као незапослени, нису успели да се запосле: водоинсталатер Вилијам Сколар (11 пута тражио посао), аутомеханичар Душан Каурин из Обровца (9 пута), и машинбравар из Обровца Трифун Бороја (седам пута тражио посао).

Електричар Имре Хофман из Бачке Паланке од марта ове године девет пута безуспешно је тражио посао…

За крађу бицикла – четири месеца затвора

Веће тројице којим је председавао кривични судија Бошко Милованов у Општинском суду недавно је због крађе бицикла изрекло казну од четири месеца затвора Исидору Лаћарку (50 година) земљораднику из Силбаша. Оптужени је 10. априла ове године у Силбашу пред једном кафаном одузео бицикл Стевана Пајића…На суду се бранио да је тај бицикл нашао у каналу испред своје куће, па га је возио очекујући да ће га видети власник. Суд је међутим заузео становиште да је он тај бицикл украо. Све учесталије крађе бицикла постале су посебна друштвена опасност, па на суду заступници јавне тужбе захтевају оштрије казне за оптужене због крађе бицикала.

Почиње изградња градске канализације

Најзад једна повољна вест која ће обрадовати становнике Бачке Паланке. У Заводу за стамбена и комунална питања дознали смо да ће већ почетком идуће године отпочети изградња градске канализације.

Грађани су на зборовима бирача већ одавно истицали проблем површинских и отпадних вода, пошто садашњи систем септичких јама не задовољава потребе града. Изградњом градске канализације решио би за наш град најважнији проблем.

– Ми смо већ изградили пројекат – рекао нам је инжењер Звонимир Тиљак – када се повела реч о изградњи градске канализације. Са нашим предлогом изаћићемо пред одборнике и тражити средства за почетак радова.

За изградњу канализације у центру града и спајање са црпном станицом код Индустрисјког комбината, према првобитном прорачуну потребно нам је око 200 милиона старих динара… Није потребно истицати шта би наш град добио изградњим канализације. Да је решавању овог проблема требало већ одавно прићи, најбоље се види када се после великих киша, улице претворе у баре пошто садашњи систем септичких јама не може да задовољи потребе града.

Из матичарског звања

Добили сина: Марија и Рајко Денић, Ковиљка и Никола Салапура и Штефица и Милан Тешановић,

Добили ћерку: Јелена и Бранислав Мадић, Божена и Стеван Мишков, и Елизабета и Стојан Гајић.

Венчани: Радован Пешић и Јелена Шокчић и Бранислав Милосављевић и Живка Дрезгић.

Умрли: Гордана Инђић рођена Антић (60), Глигорије Бороцки (74), Стеван Јанић (73), Јулијана Месарош рођена Баланго (68) и Јосип Калоци (39).

Хирман очекује успех Бачке

Бачка је пред својом публиком победила Спартака и попела се на друго место. Бодови су тешко освојени али ће они добро доћи да се паланачки лигаш до краја првенства задржи у врху табеле… Недељни сусрет против Радничког у Крагујевцу, играчи дочекују без икакве нервозе. Јер, Раднички је екипа које се може победити. У Крагујвцу Бачка ће наступити у саставу као и против Спартака: Југовић, Апрцовић, Флорић, Сентин, Јовановић, Копач, Влајков, Марковић, Курцинак, Шимичић (Олах) и Ремете.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here