Сеоске средине некад – уместо у школу, децу слали на њиву

Времеплов „Недељне новине“ број 96 од 29. октобра 1966. године

389

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 96 од 29. октобра 1966. године.


Први пут у Бачкој Паланци – Додељене Октобарске награде

На свечаној седници Општинске скупштине „Награде Општине Бачка Паланка“ уручене су Властимиру Весковићу, наставнику физичког васпитања Економске школе, др Завиши Завишићу, директору Болнице за ТБЦ, Радивоју Мандићу, директору Индустрије кожне и металне галантерије и обуће „Меркур“, др Слободану Мургашком доктору ветеринарских наука и Сими Бајићу директору Индустрије трикотаже „Вуноплет“.

„Награда Општине Бачка Паланка“ додељена такође и Месној заједници у Челареву, док су „Октобарска признања“ добили Индустријски комбинат, „Вуноплет“, Ауто-мото друштво „Бачка“ и Земљорадничка задруга из Пивница.

Никола Павичић нови секретар Општинске скупштине

На својој последњој седници оба већа Општинске скупштине усвојила су предлог Комисије за кадровска питања да се досадашњи секретар Општинске скупштине Радован Темеринац разреши дужности на сопствени захтев због одласка на нову дужност.

За новог секретара постављен је Никола Павичић, досадашњи председник Општинског комитета Савеза омладине.

Уместо у школу – на њиву

Дешава се још увек да неки родитељи из села своју децу не шаљу у школу. Код судије за прекршаје све је више таквих пријава. Изгледало је да се прошлогодишњи слични случајеви неће поновити.

Међутим ситуација се за ову годину ништа није променила. Иако од почетка школске године није прошло дуго времена, поједини родитељи оглушили су се о опомене школа. У Пивницама су, чак неки, пркосно изјавили да њихова деца неће похађати школу и да им нико ништа не може. Пивнички случај, иако веома карактеристичан, није усамљен. Иста ситуација је и у другим селима.

Пре неколико дана судија за прекршаје добио је пријаве против једанаесторице Пивничана који су и после неколико упозорења одбили да пошаљу децу у школу. То су: Ђура Крошљак, Михаљ Имрек, Андрија Чинчурак, Јован Чинчурак, Каролина Цибула, Мартин Тир, Само Валентик, Павле Белоњи, Стеван Мађар, Павле Моцко и Јано Белоњи.

Деца ових родитеља уместо да похађају школу, одлазе на њиву. Нема сумње да ће судија за прекршаје овим несавесним родитељима изрећи оштре казне.

Не само чување већ и васпитавање деце

Недавно је завршена изградња ограде око дечјег вртића у Бачкој Паланци чиме је најзад ова дечја установа добила свој засебан и изолован кутак. За грађавинске радове утрошено је близу два милиона старих динара, а скоро исто толико средстава искоришћено је за набавку разних справа за игру и забаву деце.

– Коначно смо у својој кући – рекли су нам у дечјем вртићу. – Ограда је учинила да престанемо са страховањем хоће ли неко упасти у двориште и повредити малишане. Уједно ограда нам је помогла да најзад малишанима уредимо зелени кутак у дворишту и да слободно уложимо средства у набавку новог забавног „парка“… Ми смо спремни да проширимо капацитете вртића, али дневни боравак деце у условима какве имми пружамо стајао би и преко 10.000 динара месечно, а то су издаци које многи не могу да прихвате.

Због туче 15 дана затвора

Судија за прекршаје Скупштине општине Лука Деспенић изрекао је пре неколико дана казну затвора од петнаест дана раднику Јусуфу Терзићу. По пријави органа милиције Терзић је у кафани „Јадран“ у пијаном стању вређао госте и особље. Ишао је од стола до стола и испијао пиће које се налазило пред гостима. Када му и то није било доста, Терзић је почео и физички да се обрачунава са особљем које га је упозорило да се придржава реда на јавном месту.

Интересантно је да је Терзић после изрицања казне изјавио да нема намеру да се жали и да одмах жели да иде у затвор.

На пијаци широк асортиман производа

У току протекле недеље паланачка пијаца била је добро снабдевена, па се потрошачи нису могли пожалити. Нарочито велика понуда била је живине, које је раније било у врло малим количинама. Тако су се ћурке продавале 7000 – 9000 пар, гуске 5000 – 6000 пар и кокошке 3300.

После краћег застоја примећена је и већа понуда кукуруза у клипу. Овога пута цена кукуруза била је уједначена и продавао се по 33 динара килограм. Понуда јаја, рибе и парадајза била је, много мања у односу на раније док је цена остала на прошлонедељном нивоу.

Понуда млечних производа као и обично била је велика док су цене остале и даље стандардне. Осим тога осећа се мања понуда воћа док је поврћа било у довољниим количинма. Цене осталих производа биле су следеће: лук 100 динара килограм, бели лук 400, кромпир 70 динара килограм, пасуљ 180 – 200 динара, феферони 250 динара килограм, паприка 50 – 100 динара, карфиол 200 динара комад, , целер 100 – 120, зелен 50 динара гомилица, купус 20,грожђе 150 – 250 динара килограм, ораси 500, сир 500, кајмак 900, и штуке 600 динара килограм.

Из матичарског звања

Добили сина: Јелица и Војислав Бороцки, Боја и Милош Змијањац, Марија и Јано Целик, Душанка и Душан Кумовић, Ковиљка и Милорад Штрбац, Јелица и Милан Ећимовић, Ивка и Мирко Павлини.

Добили кћерку: Мара и Никола Алексић, Дулка и Душан Ковачевић.

Венчани: Душан Пећанац и Милка Мајор, Илија Ћевап и Јелица Петровић, Жарко Шмитран и Милка Бабић, Миливој Вујашанин и Анђелка Ковач и Војин Ковачевић и Магдалена Тили.

Умрли: Панта Ристић рођен 1881. године и Милош Влајков рођен 1907. године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here