Ерупција вулкана на Тонги јача од нуклеарне бомбе у Хирошими

НАСА наводи да је јачина ерупције била 100 јача од нуклеране бомбе у Хирошими

223
Тонга након цунамија (Извор: www.bbc.com)

Вулканска ерупција у Тонги, која је изазвала цунами, била је стотинама пута снажнија од атомске бомбе коју су америчке трупе бациле на јапански град Хирошиму током Другог светског рата, тврди НАСА.


Ерупција је „збрисала“ вулканско острво северно од Нукуалофе, главног града државе Тонга, наводи се. Из Тонге кажу да је више од четири петине становништва погођено цунамијем и пепелом који је прекрио област. Потврђено је да је троје људи погинуло прошле недеље у цунамију.

Пре ерупције, вулканско острво Хунга Тонга-Хунга Ха’апаи представљало је два одвојена острва, која су се спојила појављивањем новог комада земље који се формирао 2015. године. НАСА каже да је ерупција била толико моћна да је земља из 2015. нестала, као и „велики делови“ два старија острва.

Широко распрострањена емисија вулканског пепела, гасова и честица, као последица ерупције, ставила је званичнике са Тонге пред велике изазове. Непосредно после ерупције и цунамија, постојала је бојазан да су извори воде загађени дебелим слојевима пепела, повећавајући ризик од болести попут колере и дијареје. Ипак, последњих дана је утврђено да су подземна и кишница исправне за пиће, саопштили су званичници.

Међутим, ситан вулкански пепео и гасови и даље представљају ризик за јавно здравље. Излагање може да изазове потешкоће са дисањем, лоше утиче на кардиоваскуларни систем и иритира плућа, очи и кожу.

Влада је саопштила да 62 људи на Мангу, једном од најтеже погођених острва, морају да буду пресељени на острво Номука пошто су остали без крова над главом и личних ствари. Додали су да би многи становници ипак могли бити враћени на главно острво – Тонгатапу, услед недостатка хране и залиха. Наводе да има више од двадесетак повређених, углавном са Номуке. Спасиоци су на овом острву отворили пољску болницу, јер је зграду клинике уништио цунами.

Од прошле недеље, на Тонгу пристижу бродови и авиони који носе страну помоћ и то након што су мештани коначно успели да очисте пепео са једине аеродромске писте на острву. Међународне помагаче предводе Нови Зеланд и Аустралија, користећи ваздухопловне и поморске носаче за бесконтактну доставу залиха – воду, храну, хигијенске пакете и шаторе, као и опрему за филтирирање воде и поправку телекомуникационих мрежа.

Удаљени архипелаг је пет дана био одсечен од света пошто је експлозивна ерупција прекинула једини оптички кабл који је кроз морску воду доводио интернет на острво. Прошле недеље је делимично поправљена телефонска веза, па су са Тонге могући „ограничени позиви у иностранство“. Ипак, „озбиљан изазов“ представља чак и комуникација између главног острва Тонгатапуа и мањих острва која га окружују, наводе у саопштењу локалне власти.

Очекује се да ове недеље стигне брод који ће поправити кабл за интернет. Поправка кабла могла да траје до четири недеље, процењује се. Долазак стране помоћи довео је до убрзања протока информација са погођених острва. Због страха од ковида, помоћ и даље деле мештани окупљени у организацијама као што је Црвени крст. Тонга, на којој такорећи није било случајева ковида, затражила је од страних хуманитараца да не долазе, како би се спречило избијање заразе. С обзиром на обим штете, то би се могло променити, рекла је представница УН-а у региону Сионе Хуфанга за „BBC“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here