Vremeplov: Kad se za telefonski poziv čekalo satima u Pošti

748
Foto: Stare fotografije Bačke Palanke/ Facebook

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 39 od 26. septembra 1965. godine.


Porasli za jedno preduzeće

U poslednjih pet meseci „Žitoprodukt“ je povećao ukupni prihod svoga mlina za 375 miliona dinara, time što je proizvodnju podigao od šest na osam vagona dnevno. Brojke su same po sebi impozantne, jer čitav godišnji ukupan prihod nekih palanačkih preduzeća nije veći od 375 miliona, a dva vagona brašna dnevno proizvode mlinovi sa pedesetak radnika.

One, međutim, dobijaju razmere privrednog čuda ako se ima u vidu da je taj efekat postignut jednom rekonstrukcijom koja nije stajala više od pet miliona dinara i kojom je broj radnika povećan za svega šest.

Rekonstrukcija se sastojala u tome što su nabavljene još tri mašine koje su dotle neiskorišćene ležale u nekim zatvorenim pogonima „Mlinpreda“. A ideja o ovoj tako efikasnoj rekonstrukciji mlina rodila se početkom godine, kada su nagoveštaji o novim privrednim merama počeli da dobijaju određenije konture naterujući radne kolektive da se zamisle nad poslovanjem svojih organizacija i nad mogućim teškoćama u novim uslovima…

Za minut – dva veza sa svim krajevima zemlje

Kad vam je potrebno da telefonom razgovarate sa nekim pretplatnikom u Novom Sadu, Beogradu, Ljubljani, Prištini, vi odete u Poštu, ili zatražite vezu sa svog telefona, ako ga imate, pa onda čekate, sat, dva nekad i više. I pitate se, čekajući: zar to ne bi moglo nekako da se obavi za minut, dva? Moglo bi. Šta više – moći će uskoro. U preko dvadeset mesta u Jugoslaviji može se već sad. Pretplatnik iz Ribnice na Dolenjskom, na primer, želi nešto da saopšti telefonom u Beograd. On okrene najpre 011, a zatim broj koji želi. Za nepun minut dobija sagovornika…

…Kako smo obavešteni, između Bačke Palanke i Novog Sada veza će se davati preko osam automatskih kanala. Uređaji su već tu i ekipe stručnjaka rade na njihovom postavljanju.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Piva će biti dovoljno

Pivo sa etiketom pivare PD „Podunavlje“ u Čelarevu, sve je traženije. Potrošači su se već uverili u kvalitet ovog piva. Zato nije ni čudo što pivara nije u stanju da odgovori svim porudžbinama. Iako je pivara radila u tri smene, u punoj sezoni to nije bilo dovoljno. Zbog toga se izlaz morao tražiti. To je i uslovilo da u PD „Podunavlju“ donesu odluku o proširenju kapaciteta pivare.

Već jula ove godine završeno je montiranje nove linije za flaširanje piva, dok će se ostali delovi montirati kasnije. Oprema za novu liniju, koštala je preko 250 miliona dinara…

…-Novi uređaji za flaširanje predstavljaju za nas veliko olakšanje – rekao nam je direktor „Podunavlja“ Milivoje Knežavić. – Naše pivo sve je traženije, a potrebama nismo mogli da udovoljimo. U punoj sezoni porudžbine su bile nekoliko puta veće od naših mogućnosti…

Od lova ništa

Divljač je ove godine stradala kao retko kad. Najpre obilne prolećne kiše, a zatim poplava desetkovale su lovni fond naše komune. Zato je opštinski lovački savez doneo odluku da ovogodišnja lovna sezona na zečeve i fazane počne u selima opštine dve nedelje kasnije, odnosno 17. oktobra, umesto prve nedelje uz mesecu.

Za lovce iz Bačke Palanke, zabrana je još stroža. Oni će u čitavoj lovnoj sezoni imati samo dva lovna dana – 29. novembar i, na Novu godinu, i moći će da love samo zečeve. Očekuje se da će svi lovci shvatiti neophodnost ovakve odluke i da je neće kršiti.

Najzad kanalizacija

Dosta su se namučili stanovnici Ulice Ive Lole Ribara od kako je tamo podignuta druga odbrambena linija. Nasip po sredini ulice sprečio je oticanje kišnice, pa su ljudi iz te ulice do kolena gazili vodu kad god bi kiša pala i srdito posmatrali kako im se kućni zidovi vlaže. Sad je tim mukama došao kraj. Sa obe strane bivšeg nasipa, koji se u međuvremenu pretvorio u solidan kolovoz, kopaju se kanali za oticanje kišnice,

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Zuzana i Vladimir Pavlović; Milka i Dušan Keravica; Dušanka i Tomislav Savić; Slavka i Miloš Kralj; Nevenka i Miloš Borocki.

Dobili kćer: Stana i Panta Vlajkov; Kata i Josip Majlat.

Venčani: Zoran Kovačević i Zdenka Gržanov; Milan Jovičin i Radojka Kosanović; Ištvan Azaševac i Milica Dušanić; Jovan Galić i Ana Koscjuk.

Umrli: Amgelina Nikolić (53 godine).

Novo u izlozima

Televizijski prijemnik automatik. Ekran 59 cm. Proizvod „Rudi Čajavec“. Cena 250.800 dinara. Prodavnica „Novitet“. „TRIUMF“ tepsije sa roštiljem. Proizvod fabrike emajliranog posuđa iz Celja. Cena 2.690 dinara. Prodavnica „Metal – staklo“. Ručni muški časovnik „Start“. Sovjetske proizvodnje. Cena 7.950 dinara. Prodavnica „Kristal“.


Pogledaj: Kako se zvala Bačka Palanka nekada?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here