Место за савршен излет на 50 километара од Бачке Паланке

Искористите лепо време за боравак у природи.

19056
Foto: Turistička organizacija Vojvodine

Зелени обронци Фрушке горе са једне стране и Дунав са друге, место су за савршен излет јер у свом наручју чувају богато наследство српске културе и духовности и то у граду у којем скоро свака улица, кућа или зграда причају славну причу наших предака – у Сремским Карловцима.


На сам помен Сремских Карловаца ређају су значајни културно-историјски споменици који су ову романтичарску варош заувек ставили на мапу места које сви морају да посете. Патријаршијски двор, саборна црква Светог Николе, католичка црква Пресветог Тројства, прва српска гимназија, Стефанеум, Капела мира, Магистрат у коме се данас налази средиште општине, домови барона Рајачића и Драгомира Поповића и чесма „Четири лава“, само су неке од најпознатијих грађевина. Но, то није све што Карловци могу да понуде.

Овај мали виноградарски град нуди и многобројне стазе којима вреди корачати и природна богатства која треба упознати.

Foto: Turistička organizacija Vojvodine

Дворска башта налази се на само 500 метара од центра и датира још из прве половине 19. века. Парк је пројектовао бечки архитекта на иницијативу патријарха Јосифа Рајачиц́а, који је желео да грађанима обезбеди простор за одмор и уживање, а ђацима чувене Карловачке гимназије место за практичну наставу. Некада је била ботаничка башта коју су учени Срби и бивши гимназијалци обогаћивали ретким биљкама и дрвећем, а сада је највреднија парковска површина града која се налази под заштитом државе као Споменик природе ботаничког типа.

У горњем делу баште налазе се спортско-рекреатвни садржаји, попут кошаркашких и фудбалских терена као и дечија игралишта са љуљашкама и клацкалицама. У доњем делу можете да шетате, пустите децу и љубимце да се играју, одморите на некој од клупа или једноставно уживате уз поточић. Хладовину ће вам правити лишћари и четинари, и то: сребрна липа, трновац, црни јасен, клен, дудовац, кисело дрво и софора, црни и бели бор, смрча, тиса и туја. На неким местима бршљан прекрива тло а присутне су и пузавице, као и разне жбунасте врсте као што су клека, магнолија, хибискус и друге. Данас овде нећете наићи на егзотичне врсте али ћете засигурно уживати у мирисима природе, пријатним бојама, птичицама и вилиним коњицима који ће се врзмати око вас.

Foto: Eko kamp „Fruška gora“

Ако се од Дворске баште запутите Стражиловским путем, нешто мање од три километра ће вас делити од кампинг одморишта „Еко камп Фрушка гора“. У питању је једини облик екокампинга у оквиру националног парка који располаже са: парцелама за приколице и аутокуће, парцелама за шаторе, простором за радионице (наткривени дрвени објекат са три стола и шест клупа), игралиштем за децу (љуљашке, клацкалице, пешчаник и пењалица), простором за одмор и дружење (дрвене клупе са надстрешницама), местом за роштиљ, санитарним објектом са тоалетима, тушевима и умиваоницима, веш машинама, просторијом за прање судова и паркингом. Далеко од светлосног и звучног загађења, омеђен густом шумом и потоком, овај камп права је оаза за децу и одрасле. С обзиром на то да се налази у непосредној близини излетишта Стражилово, идеалан је за бројне бројне спортско-рекреативне активности, примарно пешачење, бициклизам и планинарење.

Foto: Turistička organizacija Vojvodine

На 321 метар надморске висине, сместило се најпознатије излетиште Фрушке горе и вечни дом једног од најзначајнијих српских песника. На врху брда Стражилово, на Бранковом вису, налази се гроб Бранка Радичевића, на којем је од 1885. године постављена камена вишеделна „колосална пирамида“ до које можете доћи лаганим ходом кроз шуму за двадесетак минута. По повратку из шетње, за одмор искористите клупе које су вам на располагању на излетишту, а затим се запутите ка Планинарском дому „Стражилово“. Усамљени објекат у раскошној стражиловској шуми својом понудом фокусиран је на три сегмента: едукативни, спортско-рекреативни и туристички. Овде најрадије долазе планинари, рекреативци и бициклисти али дом веома често угошћује велики број ђака, студената, научних радника, спортиста, рекративаца и запослених на бројним семинарима, едукацијама, школама у природи, мотивационим и тим-билдинг викендима.

Када се будете враћали за Нови Сад, не пропустите прилику да се спустите на Дунав. У некој од чарди ако домаћине упитате како да дођете до Ајкуле знајте да ће по вас убрзо стићи чамац којим ћете стићи на оближње острво, познатије као „Мајмунско“ или „Кох Цханг“. Чистија вода, пространа плажа са белим песком, места за камповање, импровизовани кафићи са клупама и лежаљкама. Шта човек може више да пожели?

Foto: Strahinja Ajduk

Оно што никако не бисте смели да пропустите свакако је залазак сунца који са овог острва изгледа магично, а ако се одлучите да се задржите дуже можда се и затекнете на гостовању неког од познатих новосадских ди-џејева. У близини острва се налази и недавно уређени Карловачки дунавац постављен са доступним дрвеним мобилијаром за седење, одаке можете да посматрате и фотографишете птице или једноставно упијате лепоте амбијента.

Foto: Slavko Hodak

За крај, можете да посетите место са ког се пружа најлепши поглед на Сремске Карловце и бачку равницу. Душков видиковац се налази на Магарећем брегу до којег можете доћи пешака путем, па потом уз степенице, за отприлике десет минута. Када се попнете угледаћете отворену сцена са два нивоа на којима се налази позлаћени крст и скулптура нашег чувеног песника, књижевника и телевизијског аутора Душка Трифуновића, по којем је видиковац и добио име. Све што вам остаје јесте да се препустите визуелном доживљају овог магичног крајолика.

Foto: Slavko Hodak

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here