У секунди штета од 250 EUR. Најчешћа грешка коју правимо, кад ауто зими неће да упали

Проблем током зимских месеци није само са замрзнутим горивом, возачи се на разне начине довијају да би оспособили аутомобил, а ово су најчешће грешке.

1067

Ниске температуре и ледени дани су ноћна мора возачима, а нарочито власницима аутомобила старије генерације. Многи се и одлучују да не возе свој аутомобил у зимским месецима, већ га „спакују“ у гаражу до првих пролећних дана. Уколико немате ни своју гаражу зими, проблем је још већи, јер поред тога што је изложен мразу и падавинама. често се деси да гориво смрзне.

У тим случајевима веома је тешко стартовати мотор, а аутомобил не може да се покрене. Оно што многи возачи не знају јесте да је веома важно када сте последњи пут сипали гориво. Ако сте то урадили јесенас, можете имати велики проблем. Зашто је то битно? Зато што би дизел гориво на бензинским пумпама требало да буде адитивирано зависно од температуре, односно доба године. Проблем овде настаје кад се мало возите, па зими уђете на бензинску пумпу с горивом које сте наточили на јесен, адитивираним до 0° C. Зими је оно адитивирано до -15° C.

Уколико упркос покушајима не успевате да покренете свој аутомобил, прво што треба да урадите је да окренете контактни кључ за један зуб, то радите све док се не упали лампица грејача. Затим вратите кључ у почетни положај и поновите поступак.

Уколико након овога аутомобил и даље не може да се упали, гориво је смрзло и не покушавајте даље да форсирате. Верглање ће вам само оштетити акумулатор. Пробајте да одгурате аутомобил у топлију просторију, па покушајте да угрејете филтер и систем за убризгавање неким грејним телом. То може бити и фен за косу.

Проблем током зимских месеци није само са замрзнутим горивом, возачи се на разне начине довијају да би оспособили аутомобил, а ово су најчешће грешке.

Грејање кључа упаљачем

Стари трик који већ годинама не пали, јер ћете њиме врло вероватно само оштетити електронику у кључу. У тежем случају имобилизатор, а у лакшем електронику одашиљача за даљинско закључавање. Много су боља варијанта одмрзивачи у спреју. Ако немате при руци, било шта алкохолно може да помогне. Не користите силу, оштећене браве је скупо поправити.

Одмрзавање врућом водом

Када је стакло залеђено, најгори потез који можете да направите је поливање врућом водом. Стакло је крто и наглим загревањем велика је вероватноћа да ће да пукне. Управо зато, немојте да користите ништа осим спрејева за одмрзавање. Преко ноћи оставите картон на стаклу и захватите га брисачима. Ујутро нећете морати да стружете. Пазите да је стругалица квалитетна. Део за стругање мора бити пластичан, а никако не од гвожђа или било ког чврстог материјала јер можете да изгребете стакло.

Брисање замагљеног стакла руком, с прстеном на руци

Стакло се магли, руком пролазите преко њега и прстеном додирујете осетљиву површину стакла. Чим се ауто загреје, схватите да сте управо направили 250 евра штете. Заиста је потребно имати крпицу за брисање замагљеног стакла, а и зачудили бисте се колико људи не зна да користи вентилацију аутомобила на исправан начин. Основа свега је да се укључи узимање ваздуха споља да би стакла држали чистим. То поготово вреди за пушаче који пуше у ауту и стакла су им увек масна.

Чупање замрзнутих врата

Опрали сте ауто, још топло, а затим га паркирали. Вода се смрзнула између врата и залепила су се врата за „кедер“. Ето проблема који је заиста тешко решити без да нешто оштетите. Наиме, чупањем врата, па и полаганим, извадићете гуму из лежишта и врло вероватно уништити типлове. Након тога проблеме ћете имати чак и лети. Дакле, ако сте већ прали ауто кад је напољу испод нуле, пребришите „штокове“ и гуме врата те намажите глицерином. То ће сачувати гуме и олакшати отварање зими.

Испуштање ваздуха из гума

Стари возачки трик за повећање површине пријањања гуме. Осим што је ствар опасна, поготово ако немате пумпу при руци да гуме поновно напумпате, прилично је бескорисно с модерним гумама.

Наиме, због ламеласте конструкције не само да нећете помоћи, већ ћете вероватно и одмоћи. Купите нове зимске гуме и прегледајте кочнице.

Чишћење само предњег стакла

Снег на крову и стаклима је јако опасан јер се приликом кочења може спустити на предње стакло, а постоји велика вероватноћа да спржите мотор брисача или барем осигураче. О пешаку или животињи због које сте кочили да и не причамо. Дакле, очистите снег с аутомобила у потпуности пре него кренете да возите.

Неодржавање размака

Пут је посут не само сољу, већ и каменчићима. Иако су величине до 3 мм, могу да оштете стакло аутомобила. Данас се и стакла „крпају“ посебном техником, али све зависи какав је тип пукнућа. Вожња тик иза камиона уништиће вам хаубу и стакло док кажете „кекс“. Иако имате врхунске гуме, добар сте возач и знате све „цаке“, држите што већи размак!

Вожња с премало горива

Зима је време када на путу свашта може да се догоди. Увек имајте бар пола резервоара горива. Станете ли негде на путу, у ноћи, чекајући да се промет или ситуација рашчисти, немате грејање ако мотор не ради.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here