Unikatni radovi iz Odžaka na svetskoj izložbi u Dubaiju

Radovi Udruženja žena “Lenka“ će sa ostalim rukotvorina iz Etno mreže biti prikazani na Svetskoj izložbi u Dubaiju

256
Izvor: RTV

ODŽACI: Članice Udruženja „Lenka“ iz Odžaka već 13 godina izrađuju unikatne rukotvorine i dobitnice su velikog broja nagrada u Srbiji iz oblasti pustovanja vune, ali osim ove tehnike vešto tkaju motive sa pirotskog i staparskog ćilima i plasiraju svoju radinost u okviru Etno mreže.


Radovi iz “Lenke“ će sa ostalim rukotvorina iz Etno mreže biti prikazani na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Staru tehniku pustovanja vune kojom se izrađuju unikatni ukrasni i upotrebni predmeti među kojima su sedalice, papuče i dečije lopte samo su neki od onih koje vešto radi vremešna Borislavka Kozomora iz Odžaka. Posvećenost je neophodna za izradu, a materijal nije skup.

– Vunu morate imati, toplu vodu i sapun i rad sa rukama, koji dosta zahteva vremena da bi ste to uradilo. To me čini srećnom i zadovoljnom, volim to da radim , jer me smiruje – navodi Borislavka Kozomora, članica Udruženja žena “Lenka” iz Odžaka.

Osim motiva čuvene ruže sa Staparskog ćilima, žene iz “Lenke” tkaju i geometriju sa Pirotskog ćilima.

– Vrlo zanimljivo i neobično, puštate mašti na volju i radite ono što hoćete i to uz neke osnovne smernice koje dobijate od Udruženja. To je neka ljubav koja se stekne vremenom, a traje jako dugo i tkam uglavnom male komade, probala sam velike ali naša Nela je veći stručnjak za to. Ostala sam na komadima 40 i 10 – kaže Dragana Đurđević Jovanović, članica Udruženja žena “Lenka” iz Odžaka.

Nela Pejčić, predsednica Udruženja žena “Lenka” iz Odžaka istakla je:

– Prvenstveno smo tu da bi okupljali žene koje su nezaposlene i koje bi da rade ručne radove i uvek gledamo da radimo nove edukacije. Ovde u radionici imamo čestri razboja, a šest žena je obučeno da rade tkanje, sa tim da desetak članica koje rade svaka zna da radi dve tehnike, pustovanje i tkanje ili pustovanje i vez.

U rad ovog udruženja uključuju se nezaposlene žene iz Odžaka i okoline i njima je obezbeđena edukacija,ali i izvor prihoda.Ručni radovi predstavljaju se pored ostalih iz Etno mreže na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi u Dubaiju.

U Udruženju “Lenka” iz odžaka kažu da je pustovanje, presovanje ili valjanje vune tradicionalna etno tehnika za izradu materijala od vune i kao stari zanat je zapravo najstariji poznat zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja. Potiče iz Azije od nomadskih naroda koji su gajili ovce, a bila je poznata od davnina i u Evropi. Postoje zapisi da je prilikom sahrane Aleksandra Makedonskog korišćen pokrov od pustovane vune.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here