Сваки трећи ученик учествује у тучи барем једном годишње

Деца и млади одрастају у култури насиља, у којој је агресија свеприсутна и постала је монета за комуникацију.

47

Трећина ученика петог и седмог разреда основне школе и првих разреда средњих школа учествовала је у тучи барем једном годишње, а сваки седми био је жртва дигиталног насиља, односно злостављања на друштвеним мрежама или интернету, показало је најновије Истраживање о здравственом понашању школске деце у Србији у школској 2021/2022. години, које је спровео Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” – преноси Политика.


 

У истраживању је учествовало 198 одељења петог и седмог разреда основних школа и првог разреда средњих школа из укупно 101 школе.

Трећина ученика петог и седмог разреда основне школе и првих разреда средњих школа учествовала је у тучи барем једном годишње, а сваки седми био је жртва дигиталног насиља, односно злостављања на друштвеним мрежама или интернету, показало је најновије Истраживање о здравственом понашању школске деце у Србији у школској 2021/2022. години, које је спровео Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”. У истраживању је учествовало 198 одељења петог и седмог разреда основних школа и првог разреда средњих школа из укупно 101 школе.

Студија која је обухватила 3.713 испитаника, старости 11, 13 и 15 година, такође је показала да је током последњих неколико месеци који су претходили истраживању, осам одсто ученика навело да је претрпело злостављање у школи два до три пута и чешће, док је готово исти проценат њих злостављао друге ђаке два до три пута или чешће. Међу ученицима петог разреда чешће су злостављани дечаци, а међу ученицима седмог разреда девојчице. Полна статистика сведочи да дечаци чешће од девојчица учествују у злостављању других, при чему са узрастом расте и проценат ученика који злостављају.

Код девојчица се уочава значајан пораст процента ученица које злостављају вршњакиње у петом разреду основне школе у односу на претходно истраживање из 2018. Према сопственом исказу, дечаци су значајно чешће учествовали у тучи у односу на девојчице током 12 месеци који су претходили истраживању – 15 одсто дечака према шест процената девојчица. У односу на истраживање из 2018. године, уочава се пораст учешћа у тучи код дечака у првом разреду средње школе и девојчица у петом разреду основне школе.

Коментаришући кључне налазе ове студије, психолог и оснивач Института за дигиталне комуникације Ана Мирковић истиче да свако истраживање које се ради на популацији деце и младих потврђује да утисак да друштво у коме живимо постаје све агресивније није само субјективни утисак, већ објективна стварност.

Деца и млади одрастају у култури насиља, у којој је агресија свеприсутна и постала је монета за комуникацију. Насиља има на најпопуларнијим друштвеним мрежама на којима млади проводе већину слободног времена, има га у телевизијским дневницима, али и у ријалити програмима које они такође прате. Деца уче по моделу па не треба да чуди што имитирају „узоре” који им се нуде у јавном простору”, објашњава наша саговорница.

На питање да ли је изненађена чињеницом да (и) девојчице злостављају своје вршњаке, било у физичком било у дигиталном простору, она подсећа да оне сазревају брже од дечака, раније улазе у пубертет, па су у петом разреду физички често доминантније од њих.

„Уопштено посматрано, девојчице имају виши степен социјалне интелигенције и другачију друштвену улогу – од њих се очекује да буду ненасилне и ’разумније’. Међутим, оне одрастају у друштву у коме се врло интензивно говори о равноправности полова, па се многе од њих вероватно питају због чега и оне не би ’решавале’ проблем физичким насиљем. Оне знају да није вест када се побију два дечака, него када се бију девојчице – због тога се дешава да физичке обрачуне својих вршњакиња снимају мобилним телефоном и постављају на социјалне мреже, уместо да раздвајају две посвађане другарице. У дигиталном простору, под плаштом анонимности, оне су још спремније да злостављају познате и непознате особе”, наглашава наша саговорница.

У порасту дигитално злостављање

Резултати „Батутовог” истраживања говоре да је, према сопственом исказу, 14 одсто ученика било изложено дигиталном насиљу једном или више пута у последњих неколико месеци који су претходили истраживању, а исти проценат ученика је злостављао друге на исти начин. Највише дечака је доживело дигитално насиље у петом разреду основне школе (14,5 одсто), уз значајан пораст у односу на претходно истраживање из 2018. године. Међу девојчицама највише њих било је изложено дигиталном насиљу у седмом разреду основне школе (17 одсто), при чему се у свим узрастима уочава пораст у односу на истраживање из 2018. године. Уз то, уочава се и пораст дигиталног злостављања других код девојчица у петом разреду и дечака у петом и седмом разреду основне школе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here