ТикТок изазов постао погубан за децу широм света

Безбедност ове друштвене мреже поново у фокусу јавности

312
Фото: Pixabay

Иако наизглед безазлени, ТикТок изазови неретко су били погубни по децу из читавог света. Последња у низу трагичних случајева, смрт четрнаестогодишњег дечака Леона Брауна, који је преминуо након што је учествовао у „блекаут изазову“, поново је у фокус јавности ставила питање безбедности ове друштвене мреже.


Наиме, његово тело је пронашла његова мајка Лорин Китинг у његовој спаваћој соби. Он је за ТикТок снимао „блекаут“ изазов, исти онај у којем је страдао и Арчи Бетерсби.

У овом изазову учесници не дишу све док се не онесвесте, што може довести до тога да низак ниво кисеоника у мозгу проузрокује нападе, озбиљне повреде и смрт.

„Један од Леонових пријатеља ми је рекао да је учествовао у том челенџу на Фејстајму, након што га је видео на Тик-Току. Леон је хтео да буде први који ће то да проба. Он и његови пријатељи су мислили да је то смешно и забавно. Мислили су да ће се пробудити, али Леон се није вратио. Све је пошло по злу“, навела је Китинг.

Како каже, никада јој не би пало на памет да би њено дете могло тако нешто да уради.

„Молим вас, упозорите их, ови онлајн изазови нису вредни њихових живота. Нису вредни лајкова или због чега већ то раде“, истакла је очајна мајка.

О овом случају огласио се и ТикТок који је саопштио да предузели мере како би спречили кориснике да деле снимке и да их претражују речима „blackout challenge“. Наводе и да бришу такве снимке када их пронађу.

На исти начин страдао и малени Арчи

Исти изазов, био је погубан и по Арчија Бетерсбија, који је пре нешто мање од месец дана преминуо након што је искључен са апарата који су га држали у животу дуже од пет месеци.

Дечак је био у стању мождане смрти, а од 7. априла је уведен у индуковану кому.

Његово срце је наставило да куца, али није било назнака да може да се опорави. Тада је започета правна битка између његових родитеља – који су веровали у излечење свога сина и доктора који су говорили да нема никакве наде и да је боље да се дечак поштеди мучења.

На крају је одлучено да буде искључен са апарата.

Девојчица (9) висила на вратима пола сата

Такође, две породице из САД покренуле су тужбу против ТикТок-а након што су њихове малолетне ћерке умрле покушавајући да ураде популарне изазове који се шире том друштвеном мрежом.

Једна од њих је породица Аројо из Винконсина чија је ћерка Аријана Џејлин Аројо (9) умрла од гушења 26. фебруара 2021. године док је покушавала да уради „блекаут челенџ“.

Породици Аројо придружила се породица Волтон из Тексаса чија је осмогодишња ћерка Лалани Волтон умрла на исти начин 15. јула 2021. године.

„Није лако пробудити се сваки дан и знати да се твоја девојчица неће вратити“, рекла је Аријанина мајка Кристал Аројо Роман.

Узнемирујући изазов је код Аријане изазвао трајно оштећење мозга. Када ју је брат видео како виси на вратима своје собе одмах је отишао по оца који је радио у подруму.

„Била је у таквом стању најмање пола сата пред очима свог петогодишњег брата“, наводи се.

Девојчица је хитно превезена у болницу где је стављена на апарате за одржавање живота.

„Тестирањем је откривено да има трајно оштећење мозга и потпуни губитак функције мозга, а њена породица је донела тешку одлуку да је искључи са апарата“, наводи се.

Због ТикТок изазова сломила врат

Да изазови могу проузроковати и трајне последице говори случај Саре Плат, 16- годишњaкиње из Аустралије, која је сломила врат док је играла „безазлену“ игру и због тога сада, две године касније, још увек не може нормално да функционише.

Са 16 година, тинејџерку су на једном хокејашком турниру вршњаци наговорили да испроба изазов „разбијања лобање“ који се састоји од тога да једна особа „лебди“ ослоњена на друге две док је оне шутирајући је у ноге „не дозвољавају“ да падне.

Изазов је тог дана пошао по злу, и Сара је пала и при томе поломила врат.

„Мислили смо да ће снимање за ТикТок бити забавно и смешно. Искрено, нисам ни желела да снимамо тај изазов, али сам подлегла притиску вршњака“, каже Сара која ни две године касније не може нормално да помера врат.

У болници, лекари су констатовали да је сломила три кости на врату и пет пршљенова. Сада има 18 година и на срећу поново је стала на ноге. Поред потешкоћа са вратом, трајна последица су и мишићне тахикардије, због којих често пада у несвест.

Муж је убио након што је на ТикТоку говорила о разводу

Још један бизаран злочин везује се за ТикТок. Санију Кан, 29-годишњу ТикТокерку из Чикага убио је бивши муж Рахил Ахмед (36), који је потом пресудио и себи. Како наводи чикашка полиција, мотив злочина је то што је девојка на овој платформи отворено говорила о проблемима у браку и несугласицама током развода.

Њен бивши супруг је наводно отпутовао из Џорџије дошао у Чикаго, у који се ова звезда са мрежа недавно преселила како би радила као фотограф.

Његов нестанак пријавила је породица, која је полицији рекла да мисли да је отишао код бивше жене. Полиција је тада дошла у стан ТикТокерке и тамо затекла и жену и мушкарца са прострелним ранама у пределу главе. Поред тела мушкарца налазио се пиштољ.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here