Светски дан борбе против поремећаја у исхрани: Опоравак је стваран и могућ

У Институту за јавно здравље Војводине, у Центру за промоцију здравља, постоји Саветовалиште Одсека за правилну исхрану и промоцију здравих стилова живота које пружа стручну помоћ и подршку особама са различитим здравственим стањима.

2. јуна 2023. године, широм света се обележава Светски дан борбе против поремећаја у исхрани, са циљем подизања свести о овим ментално условљеним стањима и промовисања опоравка. Поремећаји у исхрани обухватају широк спектар стања која доводе до нефизиолошких навика у исхрани, као што су опсесија храном, телесна маса или облик тела.


Процењује се да преко 70 милиона људи широм света пати од поремећаја у исхрани, укључујући анорексију, булимију, поремећај преједања и друге специфичне поремећаје. Важно је напоменути да поремећаји у исхрани имају другу највећу стопу смртности од свих психијатријских болести.

Међутим, добра вест је да када се поремећаји у исхрани лече на време и правилно, постоји висока стопа опоравка. Рано препознавање и адекватна подршка су кључни фактори за успешан опоравак.

У циљу подршке особама са поремећајима у исхрани, Институт за јавно здравље Војводине, у Центру за промоцију здравља, пружа саветовалиште за правилну исхрану и промоцију здравих стилова живота. Саветовалиште пружа индивидуалне прегледе, дефинисање дијетотерапије и подршку пацијентима са различитим здравственим стањима и захтевима.

Уз подршку локалне заједнице и институција, као и разумевање шире јавности, можемо заједно радити на смањењу стигме и предрасуда везаних за поремећаје у исхрани, те пружити подршку и помоћ онима којима је најпотребнија.

Светски дан борбе против поремећаја у исхрани нам пружа прилику да се заједно ангажујемо у подизању свести о важности менталног здравља и подршци особама које се суочавају са овим изазовима. Поремећаји у исхрани често остају невидљиви или су погрешно схваћени, што додатно отежава процес опоравка.

У Институту за јавно здравље Војводине, у Центру за промоцију здравља, постоји Саветовалиште Одсека за правилну исхрану и промоцију здравих стилова живота које пружа стручну помоћ и подршку особама са различитим здравственим стањима. Овде можете заказати индивидуалне прегледе и добити дефинисану дијетотерапију, прилагођену вашим специфичним потребама.

Поремећаји у исхрани не бирају доб, пол или социјални статус, стога је важно развијати емпатију и разумевање према особама које се суочавају са тим изазовима. Подршка породице, пријатеља и стручњака игра кључну улогу у процесу опоравка. Немојмо заборавити да речи подршке и охрабрења могу имати велики утицај на нечији пут ка оздрављењу.

Многи људи са поремећајима у исхрани изгледају здраво, али у ствари могу бити озбиљно оболели. Поремећаји у исхрани носе повећан ризик од самоубиства и медицинских компликација.
Генетско наслеђе и окружење играју важну улогу у развоју поремећаја у исхрани.

У Институту за јавно здравље Војводине, у Центру за промоцију здравља, постоји Саветовалиште Одсека за правилну исхрану и промоцију здравих стилова
живота. Заказивање је на телефоне: 4897 – 879 и 4897 – 873 или путем е-маил-а: [email protected]
Основа рада су индивидуални прегледи и дефинисање дијетотерапије након обављених прегледа и увидом у лабораторијске налазе.

По савет у вези са исхраном долазе особе које су са:
–       гојазношћу,
–       ментално условљеним поремећајима узимања хране (анорексија, булимија),
–       потхрањеношћу,
–       повишеним масноћама у крви
–       метаболичким синдромом,
–       исулинском резистенцијом,
–       хипотиреозом или хипертиреозом,
–       повишеним артеријским крвним притиском (хипертензија),
–       трудноћом,
–       обољењима бубрега,
–       запаљенским болестима црева (
–       кандидијазом црева,
–       малигним болестима,
–       анемијама,
–       алергијама или интолеранцијом на храну и
–       специфилним захтевима услед различитих спортских активности.

Овогодишња мотивациона порука за Светски дан борбе против поремећаја у исхрани је јасна – опоравак је стваран и могућ. Са правовременом дијагнозом, одговарајућом терапијом и подршком, особе које се суочавају са поремећајима у исхрани имају шансу да поврате своје здравље и живе испуњен и сретан живот.

Позивамо све да буду део ове глобалне борбе против поремећаја у исхрани. Поделите информације, пружите подршку и промовишите здраве обрасце исхране и поштовање сопственог тела. Само заједничким напорима можемо остварити позитивне промене и створити окружење које је оснажујуће, разумевајуће и подржавајуће за све.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here