Тренд међу родитељима да узимају приватне часове деци

Хиљаду евра за припрему за малу матуру.

Фото: Getty images

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић рекао је да је постао тренд међу родитељима да узимају приватне часове деци за припрему мале матуре- преноси 021.


Он каже да родитељи за то издвајају велике суме новца – више од 100.000 динара може да кошта припрема за сва три предмета.

Како је рекао за Тањуг, родитељи мисле да ће имати бољу и квалитетнију контролу нам дететом и његовима учењем.
„Што се тиче плаћања приватних часова у Београду, за то се највише одлучују родитељи у општинама Савски венац, Врачар и Стари Град. Мало мање, рецимо, ван Београда, али се ипак узимају. Приватни часови су, нажалост, поскупели са растом цена. У просеку се цена креће негде од 1.500 динара за један школски час или 2.500 динара за два школска часа. То је цена коју наплаћују квалитетни наставници“, рекао је Антић.

Међутим, како објашњава Антић, оно што није добро је што родитељи плаћају наставнике сличних струка, на пример за математику програмере, ИТ стручњаке или машинце.  “Они сигурно знају математику, али педагошки приступ је сасвим другачији. Од увода преко разраде до закључка, то је сасвим другачији план од оних наставника који раде у основној школи и који припремају ђаке“, рекао је он.

Што се тиче школа, и оне организују припреме, чак и општине или разна удружења и то је бесплатно, подсећа Антић.

„У школи је то углавном шести час или седми час, између смена. Некада буде од четири сата поподне кад наставник заврши. Много би било боље решење да се суботом то ради – два часа српског, два часа математике“, истакао је Антић.

Како објашњава, и у школама треба да се припремна настава организује у мањим групама, а не у групи од 30 ученика, јер су мање групе ефикасније.
„За савладавање градива је јако битно да ви имате повратну информацију и да можете да комуницирате један на један“, нагласио је он.

Зато се, како објашњава Антић, родитељи одлучују да плате приватне часове, али истиче да то не значи да ће дете боље положити малу матуру, јер ако није учило на време кроз четири године, тешко ће цело градиво савладати за 40 часова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here