У Италији цветају трешње, мимозе и мушмуле, а плаже пуне купача

Зашто их брине лето усред јесени

Фото: Printscreen/RTS

Изузетно високе температуре за ово доба године бележе се у скоро читавој Европи. И док је у Италији право лето усред јесени довело до великог прилива туриста, са друге стране, температуре и до тридесет степени изазивају велике штете пољопривреди.


У Италији поново цветају трешње, мимозе и мушмуле. Температуре које су у овом периоду веће од просечних за четири до шест степени, што 2022. сврстава у најтоплију годину још од 1800. када се званично и почело са континуираним мерењем температуре, збуњују природу и штетне су по усеве и пољопривреду, посебно јер након велике суше долази до кратких, али врло интензивних пљускова.

Италијанско удружење за пољопривреду Колдирети је проценило да је од почетка године изгубљено 10 одсто од производње, што конкретно значи штету од шест милијарди евра.

И док се Италијани купају усред јесени, на планинским врховима нема ни трага снега.

„Суша и недостатак снега за нас значе економске тешкоће, а ми и живимо од туризма. Без снега ће бити заиста тешко“, каже једна Италијанка.

„Довољно је да вам кажем да сам пре неколико година у јуну, на врху планине, на око 2.000 метара морао да скидам два прста снега који је нападао на кола. Данас, усред јесени, морамо да се попнемо на висину од преко 3.000 метара да бисмо можда видели мало снега“, додаје један Италијан.

Због превисоких температура воће и поврће трули

Пољопривредници интервенишу са хитним и ванредним наводњавањима не би ли спасили усеве, јер је ове године пало за трећину мање кише од историјског просека. А због благе климе паразити и даље нападају усеве у пољу.

Земљиште је изузетно суво, а због превисоких температура воће и поврће трули. Ту је и ризик од наглог пада температура које су до јуче у Италији бележиле и 30 степени, уз бујање природе као да је пролеће.

„Толико је вруће да сам скинуо мајицу. Ипак, највише пате биљке, на пример, морали смо да заливамо башту много више него претходних година“, истиче један грађанин.

Додају и да је препуно и инсеката, мушица, стеница, које праве велику штету пољопривреди.

Плаже пуне, купање као усред августа

Италијани, пак, са друге стране уживају у изузетно дугом лету, па су празнике почетком новембра провели углавном на мору, купајући се као усред августа. Плаже Тоскане, Лигурије, Пуље, као и на острвима биле су пуне људи, како италијана, тако страних туриста.

„Нисмо могли да замислимо да ће крајем октобра, почетком новембра, бити оволико топло да можемо да будемо на плажи и купамо се“, поручује грађанин и додају да је последње купање обично крајем септембра.

По извештају Коперника, европског центра за праћење климе, у Европи је дошло до повећања температура за 50 одсто у односу на средњу светску вредност у последњих 30 година, па се сматра да ће ово бити још једна блага зима са температурама изнад просечних – што је свакако позитивно у енергетској кризи.

Ипак, ефекти климатских промена ометају и јако лоше утичу на живот биљака и животиња, па самим тим и на пољопривреду, те и на зимски туризам који не постоји без снега, што доноси велике егзистенцијалне проблеме људима који од тога живе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here