На одмор са бебом уз неколико корисних савета (ВИДЕО)

Савети најпопуларнијег сервиса "Хало беба" и др Јелене Боровнице Самарџија, која је специјалисткиња педијатрије при бачкопаланачком Дому здравља

210
Фотo: Sutterstock

Када се на море иде са бебом, приоритети приликом одабира дестинације се значајно мењају, као и садржај кофера. На шта је потребно обратити посебну пажњу и шта од лекова морате понети?


Што је дете млађег узраста пут треба да буде краћи, наводи се на сајту Хало беба. Такође, услови у предвиђеном месту боравка треба да буду исти, слични или бољи него у вашем дому и да вам омогуће да се придржавате уобичајене дневне рутине. Обратите пажњу на то каква је плажа, да ли има природан хлад јер до прве године деца не би смела директно да се излажу сунцу, преноси РТС.

За нешто старије бебе значило би вам да постоје садржаји прилагођени њима, па би било најбоље да се распитате код пријатеља. Не препоручује се да идете у места у којима није могуће обезбедити здравствену заштиту. Обавезно се осигурајте пре поласка ако идете у иностранство и извадите пасош на време! Ако имате и старије дете, проверите да није истекло време важења пасоша.

Превозно средство

Ако се ради о дужем путовању, препорука је да се користи авионски превоз, а за ближа одредишта препоручује се аутомобил са обавезном климатизацијом и ауто-седиштем. Предност аутомобила је и што можете понети много више ствари, него када путујете другим превозним средствима. Паузе треба правити на два сата и проветравати аутомобил.

Ако постоји потреба да се користи клима уређај, хладан ваздух не сме да дува директно у дете. Пре изласка треба искључити клима уређај и отворити прозор да се температура у унутрашњости изједначи са спољашњом да не би дошло до температурног шока и колапса при изласку из аутомобила.

Не заборавите да понесете играчке како бисте анимирали дете током пута, као и ручни фрижидер како бисте могли да се расхладите и сачувате храну за бебу ако је прешла на немлечну исхрану. Аутобуски превоз се не препоручује, посебно имајући у виду епидемиолошку ситуацију. Воз је добро решење ако се обезбеде спаваћа кола или се путује са мало старијом децом.

Када је најбоље ићи на пут

Јун и септембар су најпогоднији за летовање, најмање су гужве и није превише топло. Ни ако идете у тим месецима немојте излагати бебу директном сунчевом зрачењу, посебно у натоплијем делу дана. Ако идете на море негде северније, попут Истре, пут у септембру није најбоља опција због ветра и кише која је у то време уобичајена, па је боље путовати јужније.

Како се заштити од сунца

Гардероба коју дете носи треба да буде од природних материјала, шеширић на глави је обавезан, као и наочаре за сунце са заштитом од УВ зрачења. Не треба боравити напољу у периоду између 10 и 17 часова јер сунцобран и крошња дрвета нису тада довољна заштита.

Брчкање у води дозвољено је само у чврстом мамином или татином загрљају, неколико минута, под условом да је вода топла. Могуће расхлађивање може бити и у базенчићу, под непрестаним надзором родитеља, указују у Хало беби.

По изласку из воде (било да је море или базен) потребно је кожу бебе испрати са обичном водом. Децу до шест месеци не мазати заштитним кремама, а после шест месеци са СПФ 50+, свака два сата.

Шта понети од лекова

Путна апотека треба да садржи топломер, сируп за снижавање температуре на бази парацетамола или ибупрофена (могу и чепићи за снижавање температуре), пробиотик, електролите, неку крему за ублажање проблема након уједа инсекта (најчешће су то комарци), физиолошки раствор или препарат на бази пречишћене морске воде за чишћење запушеног носа, аспиратор за чишћење носа (ако се ради о беби), дезинфекционо средство, фластер, завој, стерилну газу.

За децу која су склона алергијама, сируп против алергије и крему за локално коришћење по препоруци педијатра. За децу која имају хронична обољења или су склона различитим инфекцијама, треба понети лекове које је преписао педијатар и последњи лекарски налаз. Уколико се дете разболи на путовању обавезно се јавите лекару.

Најмање пет дана пре поласка на пут треба почети са уносом пробиотика и продужити са давањем за време боравка, како не би дошло до стомачних инфекција. Не препоручује се мењање начина исхране и увођење нових намирница током летовања.

Погледајте како да се припремети за летовање са децом по савету др Јелене Боровнице Самарџија, која је специјалисткиња педијатрије при бачкопаланачком Дому здравља:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here