Амброзија је ове године поранила: Агресивна коровска биљка прогањаће нас све до октобра

Легенда каже да су божанства уживала једући амброзију, посебно Херакле, коме је донела бесмртност.

ФОТО: Getty Images Pro

Легенда каже да су божанства уживала једући амброзију, посебно Херакле, коме је донела бесмртност. Ако се који смртник усудио да је стави на тањир, строго је кажњаван због непримереног, охолог поступка- пише Nsuživo.


Данас многи од ње беже главом без обзира – не желе да је виде ни у видокругу и заобилазе је да случајно не би удахнули њен полен.

Ова агресивна коровска биљка, која нас прогања све до октобра, велики је алерген. Услед временских прилика, ове године је поранила, па се већ сад многи жале да од ње не могу да дишу.

Сами смо криви

За то што нас све више и више мучи (брзо се размножава и у круг алергичних увлачи нове “поклонике”), сами смо криви.

Уместо да је уништимо на време, као што то раде Мађари (ко је не почупа у свом дворишту, попије високу казну!), ми, често безуспешно, покушавамо да санирамо последице.

Сузење очију, кијање, појаву секрета из носа или отежано дисање није увек лако савладати. Универзални лек за појаву алергије на амброзију још увек не постоји, али неким поступцима и третманима ипак можемо да ублажимо симптоме.

Јутро је најопасније

Највише проблема амброзија ствара у јутарњим сатима, кад с првим сунцем отвара цвет и око себе почне да шири полен.

Ако угрожена особа тада отвори прозор, тегобе је неће заобићи. Не морате да удахнете пуним плућима. Такође, у овом периоду дана не проветравајте стан и постељину.

Особе алергичне на амброзију прозоре треба да отворе послеподне или навече, са сумраком, кад почне да пада спољна температура.

И ово треба да урадите

Ако нисте у могућности због природе посла или других активности које треба да обавите да током критичног дела дана останете у затвореном простору, постоје неки кораци који ће вам помоћи.

Кад се вратите кући, обавезно скините одећу коју сте носили како полен не би доспео у сваки кутак и приредио вам нове муке.

Не чекајте да се напуни машина за веш (затворите обавезно врата машине!), добро би било да одећу одмах оперете. Наравно, немојте да је сушите напољу.

Требало би и сами да се нађете под водом: истуширајте се и оперите косу.

Кад је осушите, а врућина је, освежићете се тако што ћете упалити клима-уређај, чији ће филтер спречити опасни полен амброзије да вам додатно нашкоди.

То се односи и на вожњу аутомобилом – не отварајте прозоре да бисте се расхладили, већ укључите климу.

Ако вам ово не помогне и не можете без терапије, немојте напамет да је узимате, алерголог ће вас на основу симптома најбоље посаветовати и дати вам адекватну терапију.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here