Ђаке од 1. септембра очекују новине: Више часова физичког, софтвер за праћење активности…

До почетка школске године остало је још две недеље.

ФОТО: Canva

До почетка школске године остало је још две недеље.


Многе школе оштећене током невремена убрзано се сређују како би спремно дочекале ђаке 1. септембра. Родитељи су почели припреме за нову школску годину, купују се уџбеници, школски прибор- пише 021.

Први дан школе почеће интонирањем химне „Боже правде“, што је од прошле године законска обавеза. За образовне установе које се тога не буду придржавале Законом о основама система образовања и васпитања предвиђене су казне од 100.000 до 1.000.000 динара. За исти прекршај казниће се и директор школе коме је запрећена казна од 25.000 до 100.000 динара, подсећа Euronews Srbija.
Просветне раднике са почетком школске године чека повећање плате од 5,5 одсто. То значи да ће наставницима и учитељима септембарска плата бити већа за око 4.100 динара. Следеће повећање је најављено за јануар, када је предвиђена повишица  од 10 одсто, што је додатних 7.000 динара.

Више часова физичког

Више часова физичког очекује основце и средњошколце, за почетак у 120 одељења. У 100 одељења у основним школама и 20 одељења у средњим школама. Реч је о пилот пројекту „Свако дете има право да одраста здраво“, који спроводе три министарства – здравља, просвете, спорта.

Министарство просвете ће до 20. августа одабрати у којим школама ће бити ова проба, а у пројекат ће бити укључене школе које раде једносменски. Више часова физичког имаће ђаци у 70 одељења до четвртог разреда, 30 одељења другог циклуса основног образовања и васпитања (од петог до осмог разреда), као и у 20 одељења у средњем образовању и васпитању.

Планирано је да у наредној школској години ово буде пилот пројекат, али да се од школске 2024/25. уведе у све школе. Часове физичког васпитања у нижим разредима основне школе заједно ће држати учитељ и наставник физичког и здравственог васпитања.

Из Министарства просвете поручују да ће наставници физичког бити додатно ангажовани уколико школе буду имале потребу за тим.,

 

Увођење софтвера за праћење физичких активности

Лоше држање тела, крива кичма, гојазност, најчешћи су здравствени проблеми основаца, али и средњошколаца у Србији. Истраживања Института „Батут“ показују да је данас свако осмо дете гојазно, док је свако пето предгојазно. Лекари годинама упозоравају да се хитно мора нешто предузети јер су деца физички слабо активна, једу нездраву храну, слободно време углавном проводе испред екрана.

Просветне власти од наредне школске године најављују увођење информационог система за праћење физичког развоја и развоја моторичких способности ученика у свим школама. Наставници ће тестирати ученике, податке ће убацивати у софтвер и на основу добијених резултата препоручиће које вежбе ђаци треба да раде у школи и код куће.

„Софтер ће пратити физички развој и развој моторичких способности ученика почев од трећег разреда основних школа (у прва два разреда предвиђено је само праћење физичког развоја ученика), као и свих средњих школа“, кажу у Министарству.

У пракси ће то изгледати овако: учитељи и наставници физичког и здравственог васпитања на почетку школске године (септембар-октобар) и на крају сваке школске године (мај) радиће тестирања ученика. Добијене резултате тестирања обрађује софтвер и приказује резултате. На основу добијених резултата наставник физичког препоручује које вежбе ученик треба да ради код куће, напољу, са вршњацима и породицом.

Четири распуста за ђаке у Србији, три у Војводини 

У наредној школској години основци и средњошколци имаће четири распуста, док ће ученици у Војводини имати три. Школским календаром је предвиђено да ђаци имају јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст, док ученици у Покрајини неће имати јесењи распуст.

Иначе, у Србији важе два школска календара. За школе на територији Војводине календар доноси Покрајински секретаријат за образовање, док за остатак Србије календар доноси Министарство просвете.

Јесењи распуст почиње у среду, 8. новембра 2023. године, а завршава се у петак, 10. новембра 2023. године. Спојено са викендом ђаци ће имати паузу од пет дана. Зимски распуст почиње у среду, 3. јануара 2024. године, а завршава се у петак, 19. јануара 2024. године. Ђаци се у школске клупе враћају у понедељак, 22. јануара.

Пролећни распуст почиње у понедељак, 29. априла 2024. године, а завршава се у понедељак, 6. маја 2024. године. Спојено са викендима ђаци ће имати паузу од 10 дана. За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17. јуна 2024. године, а завршава се у петак, 30. августа 2024. године. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, а завршава се у петак, 30. августа 2024. године.

За ђаке у Војводини школским календаром предвиђена су три распуста. За разлику од ученика у остатку Србије они неће имати јесењи распуст. За њих зимски распуст почиње у понедељак, 25. децембра 2023. године, а завршава се у петак 12. јануара 2024. године. Пролећни распуст почиње у четвртак 28. марта 2024. године, а завршава се у среду, 3. априла 2024. године.

За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 17. јуна 2024. године, а завршава се  у петак, 30. августа 2024. године. За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита,  а завршава се у петак, 30. августа 2024. године.

Осам нових образовних профила по дуалном моделу

У средњим стручним школама од наредне школске године биће уведено осам нових, дуалних образовних профила. Нови образовни профили се уводе у складу са потребама привреде. Међу новим образовним профилима су: Техничар грејања и климатизације, Техничар вуче, Наутички техничар – речни смер, Техничар друмског саобраћаја, Тапетар-декоратер.

Ученици који упишу средњу школу по дуалном моделу добијају и накнаду од компанија за рад који обављају. Послодавац исплаћује накнаду за учење кроз рад ученику средње школе једном месечно и то најкасније до краја текућег месеца за претходни месец. Накнада се исплаћује по сваком сату проведеном на учењу кроз рад у нето висини од најмање 70 одсто минималне цене рада у складу са законом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here