Често једемо ово јело, али научници кажу да скраћује живот за 36 минута

Скраћује живот у значајној мери

Foto: Canva

О томе да нису најбољи избор за доручак често се говори. Међутим, многи од нас нису свесни да су толико штетне.


И док лекари непрестано наглашавају важност исхране у превенцији болести, а бројне студије јасно показују да избацивање одређене хране из јеловника, као и појачан унос неке друге значајно утичу на побољшање здравља, овог јела многи се не одричу.

Велико истраживање о штетности намирница открило је да један производ који спада у месне прерађевине скраћује живот у значајној мери. Реч је о виршлама, које воле и најмлађи.

Како су научници открили, свака поједена виршла скраћује живот појединцу за више од пола сата. Тачније, нови индекс који процењује нутритивни утицај готово 6.000 намирница открио је да свака виршла коју особа поједе може да прекрати животни век за тачно 36 минута.

Стручњаци са Универзитета у Мичигену објаснили су како овај индекс функционише: он узима у обзир све аспекте животног циклуса одређене намирнице, укључујући начин на који је произведена, прерађена, конзумирана и чувана, као и колико је производ хранљив.

Посматрајући факторе ризика као што су натријум и транс масне киселине унутар виршле, и равнајући их са ‘предностима’ као што су полинезасићене масти и влакна, долазимо до крајње вредности од 36 минута живота које свака виршла одузима појединцу.

Насупрот томе, истраживачи су открили да путер од кикирикија може да продужи животни век за 33 минута. Лосос је такође добио зелено светло због своје хранљиве вредности, па је тако оцењено да продужава животни век за 16 минута.

Као што је наведено у бројним студијама, прерађено месо често се састоји од “непознатих” и тешко препознатљивих састојака, укључујући хемикалије, боје, заслађиваче и конзервансе, преноси Zadovoljna.rs.

Према Светској здравственој организацији (СЗО), водећи узроци смрти на глобалном нивоу су три стања која се могу спречити. То су болести срца, деменција и рак.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here