Истина о бананама

Које су предности и мане да ово воће буде свакодневно на јеловнику?

477
Foto: Pixabay

Да ли је популарно воће заиста тако благотворно по наше здравље или је „чоколадица у жутом паковању“? Које су предности и недостаци банана и да ли би требало да буду једна од пет обавезних намирница коју треба јести сваког дана.


Здравствени стручњаци већ дуго хвале скромну банану, и то не изненађује. Доступне су, рачунају се у једну од пет намирница које по препорукама Светске здравствене организације треба јести свакога дана како бисмо смањили ризик од озбиљних здравствених проблема, као што су болести срца, мождани удар и неке врсте рака.

Једна банана има само око 90 калорија, а препуне су калијума, есенцијалног минерала за који научници верују да би могао бити кључан у борби против високог крвног притиска.

Али да ли је популарно воће заиста толико здраво и зашто врхунски тенисери током меча најчешће посежу за бананом. Енди Мареј – који се често могао видети како их једе крај терена – тврди да их не воли, јер нису сочне, а једе их само „због онога што имају у себи“.

Занимљиво је такође да здравствене предности банана зависе од тога колико су зреле.

„Фасцинантно је гледати како ова воћка пролази кроз различите фазе сазревања и колико то утиче на здравствене користи које добијамо – или не добијамо“, каже Пени Вестон, стручњак за исхрану.

„Једва зреле банане имају много влакана и мало шећера. И док су скоро горког укуса, богата влакна су добра за храњење цревних бактерија и помажу у процесу варења. А одржавање здравих црева је добро за остатак вашег тела.”

Такође је вредно запамтити да „иако ће веома зрела банана бити најлакша за варење, то је зато што има најмање скроба, а презрела банана има највише шећера и најмањи садржај влакана и витамина“.

Дакле, које су предности и мане да ово воће буде свакодневно на јеловнику?

Предности

Препуне су калијума за здравље срца и крвни притисак

„Банане су добар извор калијума, а једна банана садржи 451 мг (око 10 одсто дневних потреба)“, каже Вестонова.

Такође имају мало натријума који, заједно са високим садржајем калијума, помаже у контроли високог крвног притиска.

Банане су изненађујуће добар извор витамина Ц

Углавном посежемо за цитрусним воћем када желимо да задовољимо потребе за витамином Ц, али банана средње величине обезбеђује респектабилних 10 одсто ваших дневних потреба за витамином Ц.

„Витамин Ц је заиста важан за организам из више разлога“, каже дијетолошкиња. „Помаже код имунитета и одржава нормалну кожу, кости и хрскавицу. Такође помаже у заштити наших ћелија и одржава их здравим, помаже у зарастању рана и подржава наше тело када апсорбује гвожђе.“

Банане помажу варењу

Сви знамо колико су влакна важна, а једна средња банана обезбеђује око 10 до 12 одсто ваших дневних потреба. „Одавно је утврђено да банане ублажавају затвор, чир на желуцу и жгаравицу“, каже Вестонова.

Дају вам енергију

Банане садрже три природна шећера – сахарозу, фруктозу и глукозу – дајући вам извор енергије без масти и холестерола. Мешавина угљених хидрата и калијума је корисна за боље перформансе при вежбању и поспешују раст мишића.

„То их чини идеалним за спортисте и децу, одлични су за доручак као подневна ужина или пре и после спорта“, каже Вестонова. „Оне су нискокалоричне, али због поменутог високог садржаја влакана дају осећај ситости. Оне су такође богате магнезијумом и разним антиоксидансима, као што су флавоноиди, који могу смањити ризик од срчаних обољења.“

Могу смањити ризик од рака

Једна студија коју су водили стручњаци са Универзитета у Њукаслу и Лидсу и објављена у часопису Cancer Prevention Research показује да би незреле банане могле имати значајан утицај на смањење појаве рака у горњем делу црева.

„Постоје нека истраживања која указују да скроб који се налази у незрелој банани може да смањи ризик од неких карцинома за 60 одсто“, каже Пени Вестон.

Против

Превише калијума

„Уколико једете превише банана може доћи до претераног уноса калијума“, напомиње Вестонова. „Превише калијума у телу назива се хиперкалемија.“

Пацијентима са благим обољењем бубрега препоручује се да избегавају банане чак и у малим количинама јер калијум погоршава функцију бубрега. Дакле, ако вам је дијагностикована смањена функција бубрега, потребно је да пазите на унос калијума.

Нефролог др Том Оутс, напомиње да „Пацијенти са узнапредовалом бубрежном болешћу и пацијенти на дијализи морају да буду веома опрезни са калијумом“. Каже да су банане, авокадо и сушено воће богати калијумом, па би „сигурније било јести јабуке, крушке и мале агруме попут мандарина“.

Могу изазвати гасове и надимање

„Код неких људи може се јавити надимање или гасови пошто поједу банану због сорбитола, природног шећерног алкохола који може деловати као лаксатив“, објашњава Вестонова. „Људи који нису навикли на исхрану богату влакнима могу такође осетити нелагодност након што поједу банану, као што су грчеви и надимање.“

Што је банана мање зрела, то ће се теже сварити.

Повећавају ниво шећера у крви

„То је зато што се угљени хидрати разлажу у глукозу“, каже Вестонова. „Препоручила бих вам да упарите своје банане са пуномасним јогуртом да бисте то избегли, или да поједете једну после уравнотеженог оброка.

„Ако имате дијабетес типа два, могу се јести банане, али умерено“, додаје дијететичарка. „Мало је доказа који указују на то да банане могу изазвати дијабетес типа два.“

Банана гоји

Лекари стално апелују да једемо више воћа, али као и са сваком храном, ако претерујемо, угојићемо се. Неки нутриционисти сматрају да је банана „чоколадица у жутом паковању“.

Пени Вестон препоручује ограничавање уноса на „не више од две банане дневно“.

„Банане су угљени хидрати и садрже шећер, тако да ако једете пуно банана а не бавите се физичком активношћу, то може довести до повећања телесне тежине – али ово важи за већину намирница!“

Избегавајте их пре спавања

Иако су очигледно здравије од чоколадног кекса, изгледа да нису најбоља ужина за пре спавања.

„Неки стручњаци напомињу да банану треба избегавати пре спавања јер може изазвати немиран сан због високог нивоа мелатонина (хормона спавања) који садрже, што може изазвати неравнотежу“, каже дијететичарка. Међутим, додаје да ако нисте приметили да то утиче на ваш сан, то и није лоша опција за ужину пред спавање, јер се „банана брзо вари“.

Закључак

Дијететичарка Пени Вестон каже да то да ли ћемо јести банане заиста индивидуална ствар. „Ако их волите, уживајте у њима“, каже она, „Иако не бих препоручила да поједете више од две дневно.“

„Као и свака друга храна, морате слушати своје тело и како оно реагује. Ако вам се чини да вам стварају тегобе када их једете, нађите друге начине да добијете све нутритивне предности које банане очигледно имају.“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here