Да ли је опасно јести кромпир који је проклијао?

Како правилно складиштити кромпир?

Фото: Getty images

Понекад направимо залихе кромпира, али уз најбољу вољу не успемо да га потрошимо, а он почне да клија или се смежурао. Да ли га је безбедно јести таквог?


Према стручњацима са Универзитета у Илиноису, боље је бити опрезан и одбацити смежуране кромпире. Код дужег складиштења, поготово ако услови складиштења нису идеални, на пример, на топлом месту, кромпир почиње да губи влагу. Овај губитак влаге доводи до тога да кожа постаје опуштена и наборана.

„У топлим условима кромпир може да почне да клија, што је начин на који кромпир покушава да расте и размножава се. Иако је то природан процес, јасан је показатељ да кромпир није у свом најбољем стању за конзумацију“, тврде стручњаци.

Конзумација таквог кромпира представља здравствени ризик, напомињу стручњаци. Истичу да су видљиви знакови пропадања, попут скупљања и клијања, знакови развоја соланина, природног токсина који га производи.

Према Healthlineu, соланин у малим количинама обично не утиче на људе, али његова концентрација може значајно порасти у кромпиру који пропада или клија, што доводи до ризика од тровања соланином. Симптоми могу варирати од гастроинтестиналних тегоба до тежих реакција, укључујући проблеме са срцем и нервним системом, у зависности од унете количине.

Како правилно складиштити кромпир?

Идеалан начин складиштења кромпира је у хладном, тамном и добро проветреном месту. Идеална температура износи око 8 степени Целзијуса. У типичном дому, у ком температура варира од 18 до 20 степени, кромпир може остати свеж највише две недеље.

Светлост је још један фактор који треба узети у обзир. Кромпир треба чувати на тамном месту како би се спречио развој хлорофила, због ког може позеленети. Иако зелена боја сама по себи није штетна, она указује на вишу концентрацију соланина који, као што је раније споменуто, може бити токсичан.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here