Шта у марту сејати на отвореном, а шта у затвореном простору?

Март је први пролећни месец у којем се интензивирају радови у башти

636
Фото: Pixabay

Закорачили смо у први пролећни месец, а избор поврћа које сада можемо да сејемо и садимо је све већи.


Март је први пролећни месец у којем се интензивирају радови у башти. Иза нас је натпросечно топли фебруар која нас је измамио у баште у којима су многи надокнадили оно што су пропустили направити јесенас – посејати грашак, боб, спанаћ, блитву, руколу, матовилац, посадити црни и бели лук.

Све ово можете да направите и у марту, а избор поврћа и зачинског биља које се сеје и сади овога месеца је заиста велики.

Пратите временску прогнозу јер, биће још врло хладних дана и минуса па прилагодите радове. Не брините, нећете ни са чим закаснити јер, како кажу стари, семе када дође у топлу земљу, једнако напредује као оно које је посејано рано.

На отвореном

Уз већ споменуто поврће, у првој половини овога месеца на отвореном се сеју шаргарепа, ротквица, зелена салата, ротква, цвекла. Половина месеца идеална је за мирођију, першун, паштрњак и целер.

Крајем месеца, ако је земља топла и нема опасности од мразева у наредних неколико дана, можете да посадите расад купуса, келерабе, кеља, раштана. У топлијим подручјима се сади и кромпир.

Такође, са топлијим данима можете да посадите зачинско биље као што је кадуља, рузмарин, лаванда, матичњак, влашац, мајчина душица, нана и сл.

У затвореном

Сада је право време за сетву поврћа које ћемо у башту да пресадимо у мају, а то су парадајз, паприка, патлиџан, краставци, тиквице, купус, раштан, броколи, карфиол, бамија као и зачинско биље као што су босиљак и оригано.

Можете да их сејете у веће посуде па касније пикирате или их оставите у њима све док не будете пресађивали у башту. Пазите да их у том случају не сејете прегусто. Такође, можете да посејете свако семе посебно у своју посуду што ће вам касније олакшати пресађивање.

Користите супстрат који је намењен узгоју за расад. Пре саме сетве семенке можете намакати у некој од биљних купки, а након што сте посејали, посуду држите на осветљеном месту, на собној температури.

Најважније је да им обезбедимо светлост и влагу, али пазите да не претерате код заливања јер ће се иначе на површини супстрата створити плесан која ће да уништи младе биљчице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here