Грујичић: Неопходне ненајављене контроле да видимо ко и како лечи људе

Министарка здравља напомиње да ће од 1. јануара постојати електронски картон, где ће специјалиста имати увид у комплетну анамнезу пацијента

Pixabay

Након хапшења лекара и козметичара „Беомедикуса“ због сумње да су нестручно извели интервенцију на пацијенткињи, због којег је дошло до деформитета њеног стопала, министарка здравља Даница Грујичић поручује да је неопходно да се спроводе ненајављене контроле, како би се сагледала права слика о томе ко и како ради и у приватном и у државном сектору.


Министарка здравља Даница Грујичић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је због неадекватног лечења у приватном сектору и раније било хапшења, чак и људи који немају медицинску диплому.

“Шта је у овом последњем случају колега или колегиница опште праксе, шта су радили са стопалом, поготово ако је била потребна хируршка интервенција? С друге стране, козметичари такође морају да добију дозволу Министарства здравља да могу да обављају одређене послове. Међутим, у Министарству здравља немате сектор за едукацију и зато имате проблем и са преквалификацијама и сада да се поједини људи једноставно баве оним стварима за које нису надлежни“, каже министарка.

Напомиње да случај хапшења у „Беомедикусу“ треба да процењује Републичка стручна комисија за пластичну хирургију и да је неопходно да постоји редовни надзор и државних и приватних установа.

“Мислим да ти надзори треба да буду ненајављени и да онда можете да добијете праву слику“, истиче министарка.

У томе, додаје, може да помогне и дигитализација, јер се уз помоћ ње у сваком тренутку може видети шта је урађено, ко је и како урадио.

“И да за недељу дана видите да ли је тај исти пацијент хоспитализован. То су ствари на којима интензивно радимо. Министарство здравља је већ радило ове године, али то није довољно, морамо да наставимо са тим. Прво да средимо државни систем, а онда морамо увући приватнике у тај сектор“, рекла је министарка.

Навела је и да Министарство здравља мора да одреди минималну и максималну цену услуга, у коју ће ући руке и хирурга. и анестезиолога, и инструментарки, дакле свих они који учествују у интервенцији, али исто тако и струја и вода која се потроши, итд.

Напомиње да ће од 1. јануара постојати електронски картон, где ће специјалиста имати увид у комплетну анамнезу пацијента.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here