Намирнице које не би требало подгревати у микроталасној

И зашто

337
Фото: Canva

Иако се чини као најбржа и најједноставнија опција када сте веома гладни и ужурбани, подгревање хране у микроталасној рерни није увек добра идеја.


То се посебно односи на јаја, лиснато поврће, месне прерађевине и пиринач.
Како преноси The Healthy, грејање куваних јаја ствара велику количину паре у њима која нема где да изађе, па врло лако може да дође до експлозије, и то онда кад их извадите из микроталасне рерне.

Најбоље би било да их не подгревате, али ако баш морате, прво их ољуштите и исеците на мање комаде.

Исто важи и за воће попут јабука, грожђа и брескви. Не испуштају вишак влаге док се кувају због чега могу да експлодирају. Пре подгревања исеците их на комадиће или пробушите рупице чачкалицом.

Месне прерађевине у себи садрже пуно конзерванса како би рок трајања био што дужи, а када их подгревате ти конзерванси постају још штетнији за организам, могу да подстакну оксидацију холестерола, показало је истраживање објављено у „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Британска агенција за храну ФСА каже да грејање пиринча у микроталасној рерни може чак довести до тровања храном јер сиров пиринач садржи бактерије које могу да преживе брзо кување у микроталасној. Једном када га извадите и оставите да се охлади на собној температури, бактерије се размножавају.

Лиснато поврће попут спанаћа такође треба држати даље од микроталасне јер садржи високу концентрацију нитрата. Иако је сам по себи безопасан, подгревањем се претвара у штетне супстанце канцерогеног дејства.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here