Превенција и санација повреда кука и колена

Иако не постоји начин да се појединац потпуно обезбеди од повреде било ког типа, у тексту који следи ћемо указати на начине на које се ови зглобови могу оштетити

360
Фото: Pixabay

Повреде кука и колена представљају реалну могућност у свакодневном животу свакога од нас, док би појединци у старијој животној доби, као и они који воде стил живота за који су карактеристичне ризичне ситуације на овом плану, требало пажљивије да приступе мерама њихове превенције.


Када говоримо о превенцији, у питању је на првом месту прилагођавање начина живота и животних навика позитивним обрасцима понашања у овом контексту. Иако не постоји начин да се појединац потпуно обезбеди од повреде било ког типа, у тексту који следи ћемо указати на начине на које се ови зглобови могу оштетити, не бисмо ли на тај начин допринели већој освешћености о њиховој важности у оквиру свих основних и свакодневних активности, а истовремено и расветлили начине санирања евентуалних повреда.

Кук: Анатомија, повреде и обољења

Као зглоб који се налази између бутне и карличне кости, кук се састоји од главе бутне кости и зглобне чашице карличне кости, док је његова унутрашња конструкција учвршћена снажним лигаментима. Међу лигаментима кука илиофеморални лигамент је истовремено и најснажнија веза у људском телу, која заправо чини могућим усправно држање тела без додатних напрезања мишића у пределу кука.

Јасно је, према томе, да су кукови предодређени да издрже силе великих интензитета, бивајући и веома флексибилни. Уколико је угрожена обољењем или повредом, њихова значајна улога у мобилности сваког појединца изостаје, што утиче на укупан квалитет живота свакога ко је овом здравственом тегобом погођен. Проблеми са куковима могу бити последица неког поремећаја у развоју овог дела тела, али су једнако често и у вези са хроничним обољењима или повредама.

Траума коју изазива сила великог интензитета, као што може бити случај у оквиру екстремнијих спортских активности или приликом саобраћајних несрећа, може довести до ишчашења зглоба кука, што је заправо изузетно тешка врста повреде (што је и у вези са њеном класификацијом). Што је особа старија, то се повећава и шанса за прелом кука, који заправо може бити последица сасвим баналног пада у кући, дакле није неопходно деловање велике силе.

Санирање повреда зглоба кука

Санирање повреде зглоба кука зависи како од типа повреде, тако и од општег стања и старости пацијента, а затим приступа лекара специјалисте, за који ће он закључити да је најадекватнији спрам наведених критеријума. У случају ишчашења зглоба кука, можемо говорити о затвореној или хируршкој репозицији, што је пре свега у домену лекара специјалисте, који ће закључити који приступ може решити повредом изазван здравствени проблем. Када су у питању различити приступи лекара повреди, лечење оперативним путем као што је операција кука и колена се спроводи на основу мултидисциплинарног приступа пацијенту и његовом стању, на основу чега се и о датом кораку лечења одлучује.

У случају прелома кука, решење је уградња протезе и у овом контексту, који је пре свега релевантан за старију популацију, можемо говорити и о превенцији у смислу редовних прегледа густине костију и евентуалног благовременог одговора на ризик од остеопорозе. Уколико, пак, до повреде дође, чињеница је да модерна медицина пружа могућност једног свеобухватног лечења и приступа, који напослетку резултира по правилу изузетним задовољством пацијената који су били подвргнути хируршком захвату.

На нашем простору је данас могућа примена концепта Фаст-трацк технике, чији је зачетник доктор Александар Лажетић. У питању је концепт убрзаног опоравка код артропластика кука, колена, као и прелома екстремитета, који заправо омогућује мобилизацију пацијента већ неколико часова у односу на операцију и истовремено значајно скраћује време боравка у болници након захвата.

Колено: Узроци и санирање повреда

Чињеница да се на колено заправо ослањамо целом тежином у току свакодневних активности несумњиво представља један оф фактора који чине овај зглоб подложним повредама. Узроци повреде колена су заиста разнолики, а поред директних траума, обољењу могу допринети и запаљенски или дегенеративни процеси, те и статичке деформације. Санација повреда и обољења колена може бити у домену оперативног лечења или неоперативног лечења применом физикалне терапије. Прикладност хируршког приступа лечењу процењује лекар специјалиста, а овим захватом се обнавља функција повређеног зглоба.

Када је у питању повреда колена, најчешће долази до повреде лигамената, а саме повреде могу временом довести до дегенеративних промена или убрзати исте, до стадијума када је неопходно оперативно лечење са уградњом вештачког колена, које се мозе изводити и уз примену Фаст-трацк концепта третмана. У циљу што бржег и бољег излечења повреде колена препоручује се одабир специјалистичке болнице о чијем раду сведоче позитивна искуства претходних пацијената, те водите рачуна да се у случају повреде овог, за мобилност изузетно важног, зглоба обратите најбољем лекару специјалисти. Код нас се у овом контексту највећи број задовољних пацијената позива на Глобал Царе Сургерy и савремени приступ ове специјалистичке хируршке болнице здравственим проблемима у домену ортопедије и шире.

У случају повреде зглобова кука или колена, врло је важно благовремено се обратити лекару и тиме му помоћи да на најбољи могући начин реши дату здравствену тегобу, која у супротном може значајно угрозити ток ваше свакодневице и квалитет вашег живота уопште. Превенција повреда и обољења зглоба кука и колена се своди пре свега на упознавање са евентуалним ризицима, те и превентивне контроле у старијој доби, односно опрезно упуштање у активности у млађој, са здравим начином живота као императивом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here