Украјинска криза – Кијев: Изгубили смо прилаз Азовском мору

Oчекује се евакуација цивила из Луганска

237
Извор: ЕПА (STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAИ. Преузето са rtv.rs

КИЈЕВ, МОСКВА – Рат у Украјини ушао је већ у 24. дан, а и даље нема назнака за скори прекид ватре. Очекује се отварање хуманитарног коридора у Луганску. Кијев саопштио да је изгубио приступ Азовском мору. Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да војска те земље још држи кључна подручја.


Гувернер Луганска саопштио је да ће хуманитарни коридор за евакуацију цивила из тог региона бити отворен у 9 часова по локалном времену. Навео је да ће покушати да евакуишу људе, али и да доставе храну.

Украјинско министарство одбране саопштило је да је та земља „привремено“ изгубила прилаз Азовском мору.

„Руски окупатори су делимично успели у операцијама у Доњецку, привремено су ускратили Украјини приступ Азовском мору“, навело је министарство одбране у саопштењу.

Русија је, иначе, још 1. марта навела да су њене снаге одсекле украјинску војску од приступа овом мору.

Украјински председник Володимир Зеленски, у видео поруци објављеној рано јутрос, поручио је Русији да је „време за разговор“.

„Желим сви да ме чују сада, посебно у Москви. Време је да се сретнемо, да разговарамо, да вратимо територијални интегритет и правду за Украјину, или ће се Русија суочити са таквим губицима да наредних неколико генерација неће моћи то да поправи“, навео је Зеленски.

Најмање једна особа је погинула у Кијеву, а више је рањено када су на стамбену зграду пали остаци срушеног пројектила.

У Харкову су гранатирани универзитет и два стамбена блока. У околини Лавова на западу Украјине погођен је погон за ремонт авиона.

Из склоништа испод позоришта у Маријупољу, које је гађано пре два дана, спасено је 130 цивила. Још око 1.300 је под рушевинама, а потрага за њима се наставља.

У Доњецку, на истоку земље, четири особе погинуле су приликом пада пројектила који је испалила украјинска војска, саопштиле су власти самопроглашене Доњецке Народне Републике.

Председник Украјине Володимир Зеленски каже да војска те земље још држи кључна подручја која Русија покушава да заузме.

У говору пред десетинама хиљада грађана на стадиону „Лужњики“ у Москви поводом осмогодишњице припајања Крима Русији, Владимир Путин поручује да је циљ војне операције у Украјини спасавање народа у Донбасу од геноцида.

„Одавно нисмо имали такво јединство. Падају ми на памет речи из Светог Писма: ‘Нема веће љубави од оне да неко положи живот за своје пријатеље“, истакао је Путин.

Настављају се и интензивни дипломатски напори. Турски председник понудио је Путину и Зеленском да их угости у Анкари или Истанбулу.

Главни руски преговарач Владимир Медински каже да су за сада највиши степен сагласности с Кијевом постигли по питању војне неутралности Украјине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here