Учвршћивачи за косу повезани са раком грлића материце

Фото: Getty Images Signature

Појава ретких и агресивних облика рака грлића материце је у порасту, а нова студија показује да би учвршћивачи за косу могли да буду један од криваца.


Скоро 11 година, стручњаци америчког Нациналног института за науку о здрављу и животној средини (НИЕХС) пратили су 33.947 одраслих женских особа, од којих је током тог периода 378 оболело од рака грлића материце.

Оне које су користиле хемијске учвршћиваче за косу више од четири пута пута годишње имале су 155 одсто веће шансе да оболе од рака грлића материце, у поређењу са онима које никада нису имале такав третман.

Перспективе ради, оне које никада нису користили учвршћиваче за косу имале су 1,64 одсто шансе да им буде дијагностикован рак грлића материце до 70. рођендана. Тај проценат расте на 4,05 одсто међу оним које често ојачавају своју косу хемикалијама.

Боје за косу нису повезане са појавом канцера.

„Ови налази су први епидемиолошки доказ о повезаности између хемикалија за учвршћивање косе и рака грлића материце“, наводе научници НИЕХС-а.

Забрињавајући резултати долазе у оквиру велике серије студија о хемикалијама у широкој употреби, а које ремете ендокрини систем – хемикалије које у нашем телу повезују хормоне са органима и другим системима.

Вишак хормона, попут естрогена и прогестерона, већ је доказано да утичу на развој рака грлића материце, а многи производи за косу могу да у телу имитирају те природне хормоне и вежу се за њихове рецепторе.

Још 2018. године, истраживачи су утврдили хемикалије које ремете ендокрини систем у 18 производа за косу. Што је још горе, 84 одсто тих хемикалија нису наведене у њиховим декларацијама, а 11 производа садржавало је хемикалије које су законски забрањене у ЕУ и неким државама САД.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here