Од рака грлића материце годишње оболи 1.100 жена, превенција важна

У Србији сваког дана три жене оболе од рака грлића материце, а да свакога дана једна жена изгуби живот

Фото: Canva

Према подацима регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Србији се сваке године у просеку региструје 1.100 новооболелих жена од рака грлића материце, а живот изгуби 447 жена, речено је у понедељак (22.01.) на конференцији где је поручено да су редовни прегледи кључ како би се болест на време открила и успешно излечила.


Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се ове године од 22. до 28. јануара, а директорка Института „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић указала је да у Србији сваког дана три жене оболе од рака грлића материце, а да свакога дана једна жена изгуби живот и нагласила да су примарна и секундарна превенција важне у борби против те болести.

„Задатак свих нас је да поред примарне превенције која подразумева ХПВ вакцинацију промовишемо и приближимо значај ове вакцинације родитељима. Да знамо да се као препоручена вакцинација за време систематских прегледа када се прима вакцинација против дифтерије и тетануса у завршном разреду основних школа може примити управо и ХПВ вакцина“, рекла је Јовановић.

Јовановић је истакла да је вакцинацијом против ХПВ вируса од јуна 2022. године до данас вакцинисано 31.309 деце, од чега 77 одсто девојчица, али да треба радити на промовисању вакцинације и код дечака, јер је безбедна и спречава пренос те инфекције и код једног и код другог пола.

Она је истакла да је обавеза и Канцеларије за скрининг Института за јавно здравље Србије, Републичког фонда за здравствено осигурање и Министарства здравља да се организација пружања здравствене заштите у области скрининга модификује и да се што више приближи женама које треба да обаве свој превентивни преглед.

„Право на превентивни преглед има свака жена једном годишње, моја основна порука је да га искористите, идите у домове здравља и обавите преглед. Интензивираћемо позиве за организовани скриниг рака грлића материце. Радићемо на укључивању што већег броја општина на територији Србије и обезбедити начин да се дође на превентивни преглед без чекања“, рекла је Јовановић.

Из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Весна Вуковић Којовић подсетила је да је од јуна 2022. године по први пут обезбеђена вакцина за девојчице и дечаке од 9 до 19 година, на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

„Бројеви које имамо указују на пораст повећања броја вакцинисане деце постоји. Утрошене су око 64.000 дозе ове вакцине, а РФЗО је до овог тренутка већ обезбедио око 97.000 доза, што значи да увек има та тзв. златна резерва која је потребна када говоримо о имунизацији и за то је издвојено око 10,7 милиона евра“, рекла је Вуковић Којовић.

Додала је да је циљ РФЗО да се што више омасови поступак имунизације деце.

Из Сектора за јавно здравље Министарства здравља Славица Јефтић рекла је да ће све активности у циљу превенције рака грлића материце, а које је ресорно министарство до сада предузимало, бити настављене и додала да подржавају програм скрининга и програм превенције.

„Сви заједно треба да радимо пре свега на јавно-здравственом просвећивању наших жена, а након тога и да организационо подржимо све започете активности“, рекла је она.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here