Više od ukusnog zalogaja – breskve jačaju imunitet i štite kožu

Čudesna voćka

165
Foto: Canva

Osim što su izuzetno ukusne, breskve nude i brojne pogodnosti za zdravlje. Iskoristite sezonu kada ih možete nabaviti sveže.


Jedna breskva srednje veličine obezbeđuje skoro 10 odsto dnevnog minimalnog unosa vlakana. Osim što sprečava zatvor i podržava dobro varenje, vlakna breskve pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi.

Breskve takođe sadrže prebiotike, koji hrane korisne bakterije u crevima povezane sa protivupalnim dejstvom, jačanjem imuniteta i poboljšanjem raspoloženja.

Jedna breskva daje nam oko 15 odsto vitamina C, a oko 10 odsto vitamina A, kada je reč o dnevnim potrebama.

Vitamin A u breskvama pomaže u formiranju sluznice u respiratornom traktu, a čvršće membrane formiraju bolje zaštitne barijere, navela je nutricionista Sintija Sas.

Ovo voće sadrži i beta-karoten koji je važan u očuvanju zdravlja kože, štiti od sunca, čini kožu sjajnom.

Vitamin C je potreban za proizvodnju kolagena, poboljšava elastičnost kože i sprečava njeno opuštanje. Breskve takođe dobro hidriraju organizam, jer više od 85 procenata sveže breskve čini voda.

Breskve štite oči

Lutein i zeaksantin u breskvama pomažu u zaštiti retine i sočiva, a pokazano je da smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte, dva uobičajena poremećaja oka.

Pokazalo se da polifenolni antioksidansi u breskvama inhibiraju rast i širenje ćelija raka, posebno raka dojke. Jedno istraživanje koje je pratilo žene tokom 24 godine, pokazalo je da su se posebno dva ploda istakla kao zaštitna. Veći unos bobičastog voća i breskvi bio je povezan sa manjim rizikom od dobijanja raka dojke.

Sintija Sas dodaje da nedavna istraživanja pokazuju da bioaktivna jedinjenja u breskvama imaju protivupalna i svojstva koja mogu sprečiti gojaznost. Njihova sposobnost da pomognu u regulisanju nivoa šećera u krvi i insulina, kao i sadržaj vlakana i vode u njima takođe ih čine pametnim izborom za održavanje zdrave telesne težine.

 

Regulacija krvnog pritiska

Poznato je da se antioksidansi koji se nalaze u breskvama bore protiv oksidativnog stresa, koji je u suštini neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. To je ključno za zdravlje mozga, jer je poznato da je oksidativni stres uzročni faktor neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmerove bolesti.

Kalijum u breskvi (jedna breskva nam daje osam odsto dnevnog preporučenog unosa kalijuma) pomaže u regulisanju krvnog pritiska, delujući kao prirodni diuretik za uklanjanje viška natrijuma i tečnosti iz tela. Ovo ublažava pritisak na srce i arterije, a pomaže i protiv nadutosti, objašnjava nutricionistkinja.

Možete uživati u svežim breskvama, ali ih i konzumirati u smutiju, kombinovati sa ovsenom kašom. Pita sa breskvama je takođe ukusan izbor, kao i kompot.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here