Склоните је од деце: Ова популарна кућна биљка је отровна

Уколико имате децу, најпожељније би било да отровно собно цвеће избаците из куће.

Izvor: sr.wikipedia.org

Зеленило у домовима је свакако потребно добродошло. Међутим, треба знати да су неке биљке веома опасне и да се о томе мора водити рачуна.


Дифенбахија спада међу омиљене собне биљке, и многи је радо држе у кућама или становима, иако је опасна. Уколико се лист полиже, то може изазове жестоке болове, а кроз недељу дана, неопрезна особа занеми. Сок ове биљке, уколико доспе у очи, изазива слепило. Приликом додиривања, ради брисања прашине са листа, може се јавити црвенило и свраб коже.

У случају тровања дифенбахијом, препорука је да се уста очисте хладном, мокром тканином, као и да се исперу очи. Уколико је особа дошла у контакт са дифенбахијом, корисно је попије млеко, а затим потражити медицинску помоћ.

Уколико имате децу, најпожељније би било да ову биљке избаците из куће, или да је макар ставите ван домашаја деце. Приликом брисања, или уклањања сувих листова, користите рукавице.

Поред дифенбахије, има још собних биљака које могу бити опасне по здравље.

Хортензија

Грм с дрвенастим стабљикама на којима расту назубљени овални листови и велики лоптасти цветови који могу бити бели, ружичасти и разних нијанси црвене боје. Може да нарасте и до четири и по метра висине. Иако цвет делује бајковито, попут каквог великог памучног балона, он може да изазове бол у стомаку чак и неколико сати након што га поједете. Осим тога, чести симптоми су повраћање, свраб коже, слабост и знојење. Неки подаци показују и да једење цвета хортензије може да изазвове кому, нападе сличне епилептичнима и неправилан рад крвотока. Срећом, постоји противотров.

Фикус

Познат и под називом Бењаминово дрво, фикус је врло честа украсна биљка, али у свом лишћу има млечни сок који је отрован. Постоји око 800 подврста фикуса, а готово све врсте у додиру с кожом изазивају отицање и свраб. Ако дође до тровања, потребно је посетити лекара који ће прописати нешто за алергије и упале.

Кротон

Уколико вам се на кожи појављује црвенило попут екцема, врло је вероватно да сте дирали кротон без заштитних рукавица. Он садржи безбојну млечну течност која може да изазове иритацију на кожи. Уколико та течност доспе у крвоток, може да дође и до смртног исхода.


Најопасније су:
азалеја, кливија, Еупхорбиа милли (Божији трн), монстера, хортензија, Бровалија (Броwаллиа Л.), глориоса, филадендрон, олеандар и кротон.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here