Цвећар из Бачке Паланке – како неговати кактус

Шта треба да радите на крају зиме и почетком пролећа?

Фото: Pixabay

Иако су кактуси веома отопрне и захвалне биљке за одржавање да би успевали и цветали потребно је уложити мало времена и посветити им пажњу. Шта треба да радите на крају зиме и почетком пролећа да би вас ваш кактус обрадовао предивним цветом?


Кактуси су сукулентне вишегодишње биљке пореклом из Америке, имају дебело стабло које садржи хлорофил, имају способност да складиште воду што им омогућава да преживе у екстремно сувим условима. Иако расту у тропским пределима где живе стотинама година, успевају и код нас, додуше много краће и веома често се ове маркантне биљке гаје у кућним условима. Управо због свог егзотичног порекла омиљени су љубитељима цвећа који тако у своје баште уносе дух тропске атмосфере, а због необичних облика и лепоте често су пасија многих колекционара.

Кактуси који расту у кућним условима не захтевају превише сложену негу, али постоје мере које се морају испоштовати како би овај мали бодљикави кућни љубимац напредовао и обрадовао свог власника прекрасним цветом. Мора се водити рачуна о квалитетном земљишту, правилном заливању, пресађивању, као и светлости и месту где ће бити постављена саксија.

За добро презимљавање кактуса најбоља је температура која никада није испод два, али ни изнад 10 степени Целзијуса. Заливање би требало бити ретко са мало одстојале воде којом ће се само мало овлажити површински слој земље с обзиром да биљка мирује.

Ових дана је време за прихрану кактуса

На измаку смо зимског периода, када нас мами лепо и сунчано и веома топло време за ово доба године те многи размишљају да ли је право време да се посвете својим бодљикавим љубимцима.

„Ових дана би било добро да се обави прихрана водотопивим средствима која садрже све минерале и микроелементе неопходне за правилан раст и развој кактуса и осталих сукулената. Иначе, не треба их још увек расађивати, пресађивати и износити. Бојим се да ће још бити хладних дана па не треба ризиковати. Пре неколико година током марта било је веома хладно и падао је снег, зато треба још мало сачекати“, каже цвећар из Бачке Паланке Ђорђе Шијаков додајући да током зимског периода кактуси формирају будуће цветне пупољке те је битно да им се без потребе не мења место чиме се може угрозити и пропустити цветање.

Ако их оставимо на миру током фазе мировања они ће нас сигурно обрадовати прелепим цветовима током пролећа и лета. Тек када се створе адекватни временски услови потребно их је, како каже наш саговорник, расађивати-размножавати, а веома је битно да у том тренутку немају цвет.

Размножавање и пресађивање

Кактуси се размножавају резницама или изданцима и сетвом семена на шта се одлучују само они са много искустава и знања с обзиром да је то временски дужи процес.

За тај посао треба припремити све неоподно, саксије, земљу, маказе, пинцету, као и рукавице за заштиту руку. Процес није компликован, заштитити руке због бодља, затим са матичне биљке треба полако откинути резницу оставити је пар дана да се добро осуши (како не би иструлила) и посадити је у мешавину земље и песка како би се ожилила.

Такође кактусе треба и пресађивати с обзиром да им се корен шири, али и да стрално троше храњиве материје из земљишта. Многи љубитељи кактуса младе биљке пресађују једном годишње, а оне нешто старије сваке треће године, обавезно почетком пролећа. Потребно је кактус извадити из земље, маказама одсећи суви део корена, а биљку затим ставити у већу саксију са адекватном земљом, а најчешће се користи мешавина са песком и шљунком.

Земља мора бити растресита како би корен могао узимати све хранљиве састојке. Пресађену биљку треба благо залити обзиром да сви знамо да већа количина воде није добра и боље је да кактус има мањак, него вишак воде.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here