Како да се расхладимо у врелим летњим месецима?

175
https://www.pexels.com/photo/people-sitting-on-sunloungers-near-swimming-pool-4279124/

С обзиром да смо сведоци све драстичнијих климатских промена, као и чињенице да је претходно лето било најтоплије откад се евидентирају температуре, принуђени смо да тражимо разне начине како да се расхладимо, заштитимо од штетног УВ зрачења и покушамо да у својим домовима задржимо свежину и прозрачност.


Клима уређај је решење којем се често прибегава, али многима од нас овакав начин расхлађивања не прија. Осим тога, сви знамо да клима уређај који ради цео дан представља велики издатак за наш кућни буџет с обзиром на велику потрошњу електричне енергије. Има и оних којима хладан ваздух који долази из клима уређаја смета из здравствених разлога, као и оних који из личних убеђења и бризи о животној средини желе да се расхладе на неки природнији начин. Који год да је ваш разлог избегавања клима уређаја, ево неких трикова који ће на нешкодљив начин снизити температуру у просторијама ваше куће или стана.

Квалитетна изолација

Ова ставка можда и јесте мало већи издатак, али опште је познато да квалитетно изолована фасада спречава да се просторије прегреју током летњих месеци што ће вам донети велику уштеду. Приликом реновирања, уврстите изолацију на листу ствари које треба урадити и бићете мирни годинама. Осим тога, неће бити потребе за клима уређајем, нити ћете енергију расипати “кроз прозор”. Изолација крова је такође инвестиција о којој би требао размислити, јер ће се овакво улагање сигурно исплатити.

Адекватна заштита од сунца – столарија, ролетне, жалузине

Савремене технологије и дизајн донеле су и нове линије производа који спадају у домен заштите од сунца, па се тако и на нашем тржишту могу наћи квалитетне ролетне и жалузине које су дуготрајно решење и одличан савезник у борби против високих температура. Наиме, квалитетна столарија, ролетне и жалузине допринеће пријатној температури у просторији. Добри прозори новијег датума поседују вишеслојна стакла, а модерна ПВЦ и алуминијумска столарија пружа изврсну термоизолацију.

Кад су жалузине у питању, ви регулишете како ће летвице односно ламеле бити закренуте и у којој мери ће вас штитити од УВ зрачења истовремено пуштајући ваздух да циркулише.

Наш додатни савет је да свакако затворите прозоре и спустите ролетне или жалузине док не зађе сунце.

Нека кућни апарати раде само ноћу

Било да је у питању машина за прање веша или судова, пегла, шпорет или рерна, сви ови уређаји и апарати емитују додатну топлоту коју желите да избегнете нарочито у данима пуним жеге и спарине. Уколио је могуће, укључујте кућне апарате који загревају ваздух само ноћу.

Фото: Pexels

Више биљака у просторијама

Биљке немају ту моћ да хладе просторију као клима уређај, али посматрајте области у којима је бетон и упоредите их са онима у којима има много дрвећа и зеленила, па ћете схватити да кисеоник који производе доприноси много свежијој и пријатнијој атмосфери. Од давнина су људи облагали своје куће биљним покривачем који представља праву приодну изолацију. Стога, испуните свој ентеријер и екстеријер мноштвом биљака и уживајте у свежини.

Летња страна душека, влажни чаршави и трик са ледом

Не заборавите да окренете душек на летњу страну, а такође и пронађите покриваче који хладе. Штавише, могу се набавити и јастуци од природних материјала и са посебним расхлађујућим геловима на којима ћете спавати без нервозе.

Треба напоменути да ће влажни чаршави раширени на отворен прозор дати пријатан ефекат и смањити температуру за неколико степени.

Испробајте и трик са посудом пуном леда коју ћете наместити испред вентилатора – како се лед буде отапао његова површина ће испуштати хладан ваздух који ће вентилатор да шири по просторији.

ЛЕД расвета уместо обичних сијалица

Познато је да стандардне сијалице могу да се прегреју. Да бисте то избегли, уз малу инвестицију тако што ћете заменити обичне сијалице ЛЕД расветом, такође ћете снизити температуру у просторији.

Уколико је могуће, боравите у једној просторији коју расхлађујете, а врата осталих соба у кући или стану држите затвореним. Били су ово неки од практичних начина како да се расхладимо у врелим летњим месецима и спречимо да се просторије у нашем дому прегреју, буду загушљиве, а боравак у њима неподношљив. Уз то, високе температуре у просторији која се не луфтира онемогућава нам нормално функционисање и квалитетан сан који је кључан за наше здравље и расположење. Стога, избегните врућину у свом дому уз ове мале савете.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here