Научници направили електронску пилулу која блокира стомак и регулише глад

Тестирање на људима могло би да почне највише за три године.

Извор: Canva

Истраживачи са Масачусетског института за технологију су развили електронску пилулу која може да „хакује“ моћне нерве који чине осовину стомак – мозак и која би једног дана могла да се користи за лечење свега – од анорексије до гојазности и дијабетеса.


Наш други мозак

Гастроинтестинални тракт је обложен са више од 100 милиона нерава, познатих као „ентерични нервни систем“ (ЕНС). Овај систем је толико сложен да је добио надимак „други мозак“.

Док ЕНС аутономно контролише варење, без деловања мозга, ова два система комуницирају међусобно, користећи мрежу хемијских и електричних сигнала познатих као „осовина стомак – мозак“.

Када нам је, на пример стомак празан, ендокрине ћелије ЕНС-а почињу да ослобађају хормон грелин, који затим путује крвотоком до нашег мозга, и тако му шаље сигнале да смо гладни.

Осовина стомака и мозга утиче на много више ствари него што је глад и варење. Истраживања су је повезала са дијабетесом, поремећајима расположења, когнитивним процесима и са још моного ствари.

Електронска пилула

Истраживачи са МИТ-а сада развијају пилулу која шаље електричне импулсе и стимулише ендокрине ћелије у стомаку како би покренула ослобађање грелина – ово би потенцијално могло помоћи људима са здравственим проблемима који узрокују мучнину или губитак апетита, као што су рак или анорексија.

Већ су тестирали електронску пилулу на свињама, и у року од 20 минута од гутања, животиње су имале повишен ниво грелина у крви. Пилула је напустила желудац свиња након отприлике једног дана и излучила се у року од две недеље без нежељених ефеката.

„Колико знамо, ово је први пример коришћења електричних стимуланса путем уређаја који се може прогутати за повећање ендогених нивоа хормона у телу, попут грелина“, рекао је Халил Рамади, један од водећих коаутора студије.

На ком принципу ради пилула

Електронска пилула коју су направили истраживачи МИТ-а у себи има батерију од једног долара (коју је Федерална агенција за лекове и храну САД већ одобрила за употребу у другим уређајима који се гутају) која шаље струју кроз ситне електроде на површини пилуле.

Да би осигурали правилан контакт са стомачним ткивом, истраживачи су додали жлебове на површину пилуле који одвлаче течност од електрода – инспирација за ово решење је заправо био аустралијски гуштер, бодљикава агама, чија дугуљаста бодљикава грба помаже да се ослободи воде са своје коже.

„Та површина може да управља течношћу која би потенцијално могла да спречи да електроде додирују ткиво у стомаку, тако да може поуздано да испоручи електричну стимулацију“, објашњава Џејмс Мекреј, један од водећих аутора студије.

Како ће се користити пилула

Тренутно, електронска пилула МИТ-а ради непрекидно, али истраживачи кажу да би будуће верзије могле да се бежично укључују и искључују. Они такође верују да је могуће подесити пилулу за решавање других проблема за које је пресудна осовина стомака и мозга, као што су гојазност и дијабетес.

„Показали смо један од примера како можемо да утичемо на слузницу желуца и ослобађамо хормоне, и очекујемо да би се то могло користити и на другим местима у гастроинтестиналном тракту које овде нисмо истраживали“, наглашава ментор студије, проф. Ђовани Траверсо.

Пошто је уређај „релативно једноставан“, професор Траверсо верује да неће бити потребно да прође дуго времена да би се добило одобрење за клиничка испитивања. Тим са МИТ-а се нада да би тестирање на људима могло да почне највише за три године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here