Шта је то лажна глад и како да је победите?

Foto: freeimages.com

Без обзира да ли покушавате да смршате, одржите оптималну килажу или само останете здрави, у неком тренутку у том процесу, осетићете јаку глад. Јасно је да није баш најпаметније и најздравије јести сваки пут када осетимо порив за храном, јер глад није тако једноставна као што нам се чини. Поред физиолошке потребе за храном, неретко осећамо и нешто што се зове лажна глад.


Сложена мрежа сигнала у мозгу и телу одређује како и када осећамо глад. Некада нам заправо није лако ни да одговоримо на питање зашто осећамо да смо гладни. Жеља за храном нам не долази само из потребе тела за енергијом. Постоје разни знакови у нашем окружењу који нас подстичу да једемо, међу којима је и тежња за задовољством.
Уколико смо на неком посебном режиму исхране или држимо дијету, жудња за одређеним намирницама такође може бити појачана. Примера ради, код аутофагије 16/8 искуства су различита, али већина људи која покуша да буде 16 сати без хране у почетку буде пред великим изазовом. Наиме, као важан процес у људском организму приликом ког се тело ослобађа „лоших“ и оштећених ћелија, аутофагија се покреће
управо гладовањем. Испрекидано гладовање (енгл. intermittent fasting) је начин исхране где се смењују периоди када се једе и када се не једе. Углавном се почиње са „моделом“ 16/8, односно 16 сати без хране и 8 сати предвиђених за јело.
Како опстати на путу ка виткој линији и здрављу и не поклекнути када осетимо глад? Један од начина је свакако да разумемо када смо заиста гладни, а када нас мучи „лажна глад“.

Шта је то „права глад“?

Када покушамо да дефинишемо глад, у идеалном случају то би био „начин на који доживљавамо физиолошку потребу тела за енергијом и основним хранљивим материјама“. Међутим, многи људи осећају глад и жуде за висококалоричном храном упркос томе што имају велике резерве масти. Неки кажу за себе да су „увек
гладни“. Да не бисте запали у зачарани круг лажне глади и жудели за непотребним или чак штетним супстанцама, важно је да разумете осећај глади тј. шта је у основи тог осећаја и да научите своје тело да не шаље „погрешне поруке“.

Који су узроци лажне глади?

Шта све може да изазове лажну глад, како да разумете узроке овог стања и како да се суочите са жудњом за намирницама ниске нутритивне, а велике калоријске вредности? Ово су неки од главних узрока лажне глади:

Низак ниво шећера у крви

Ниво шећера (глукозе) у крви у великој мери одређује да ли се осећамо физички енергично или летаргично, да ли осећамо јасноћу или хаотичност мисли, и на крају крајева – јесмо ли гладни или сити. Ако желимо да одржимо оптималну тежину и постигнемо физичко и ментално благостање, кључно је да разумемо све факторе који су укључени у трајну стабилизацију шећера у крви.

Глад која је резултат ниског нивоа глукозе у крви обично се карактерише хитном жудњом за шећером или скробом, али не и за протеинима или мастима. Уколико се у критичном моменту суздржимо од јела и задовољими се тим да само размишљамо о храни, након петнаестак минута ова ће глад нестати.

Зависност од одређених супстанци

Многе супстанце су штетне по организам, и можда нису у правом смислу те речи токсичне, али могу да изазову неку алергијску реакцију. Када их елиминишемо из свог јеловника, можемо осетити “лажну глад” за њима. Примера ради, особе које су алергичне или интолерантне на пшеницу имају повећану жељу за храном која првенствено садржи управо пшеницу.
Други пример је зависност од соли коју многи људи имају. Када тело елиминише вишак соли, јавља се жудња, не нужно за сољу као таквом, вец́ за храном са високим садржајем соли, а таквих је много. Слична жудња се у почетку може јавити када се смањи количина соли у исхрани.

Нелагодност коју осећамо при коришћењу резерви

Када постоји калоријски дефицит, тело се снабдева енергијом из наших резерви. Неким људима овај процес може створити осећај нелагодности, првенствено јер им организам није “увежбан” у приступу сопственој масти. У појединим случајевима маст садржи и ускладиштене токсине, чије ослобађање оптерећује
елиминациони систем. Према томе, изузетно је важно да се у процес детоксикације укључи и вежбање, јер се само кроз физичку активност тело може научити да сагорева масти уместо шећера.

Getty Images

Жеља за стимулацијом

На наша ментална стања утичу нивои шећера у крви. Када ниво шећера у крви постане низак, долази до депресије, а када је ниво шећера у крви висок, осећамо благостање. Дакле, постоји условљена веза између исхране и осећаја задовољства. Међутим, када једемо да бисмо стимулисали организам, нарушавамо деликатно уравнотежене механизме који би нас иначе навели да једемо праву храну у правим количинама.
Нажалост, сваки емоционални максимум који стимулишемо и остваримо јелом убрзо заврши падом. Тада ескалирају и наши емоционални успони и падови, што доводи до зачараног круга.

Умор који се доживљава као потреба за храном

За неке људе, истинска потреба за физиолошким одмором се често погрешно доживљава као глад. Наиме, много је намирница које садрже стимулативне састојке као што су шећер, зачини и сирће, а неретко се конзумирају уз чај или кафу. Због тога постоји несвесна повезаност између хране и налета енергије.
Примера ради, чак и када се шећер комбинује са другом храном, он се готово моментално апсорбује у крвоток, изазивајући тренутно висок ниво. Убрзо након тога панкреас лучи велику количину инсулина, снижавајући тако ниво шећера у крви и изазивајући још већи пад. Овај “горе-доле” ефекат се знатно повећава када храну богату шећером прати кафа. Међутим, ефекат кафе је толико моћан да се пад одлаже сатима.
Дакле, примећује се само налет енергије, али не и пад. Размислите о томе следећи пут када осетите жељу за кафом и неким слаткишем, јер оно што вам је вероватно потребно није нова доза шећера већ сан или одмор.

Izvor: Shuttestock

Размишљање о храни, гледање или мирисање хране

Само размишљање о једењу слаткиша или скроба може бити критичан фактор који саботира вашу иначе снажну одлучност да избегавате такву храну. Угоститељски објекти знају да мирис хране подстиче апетит и користе вентилаторе да изазову интересовање за храну код пролазника који иначе не би ни помислили да једу.
Замислите само шта се дешава када сте са пријатељима који једу, можда нисте гладни, али ускоро ће мирис и поглед на храну то променити. Гледање часописа или тв рекламе за храну такође може да преокрене равнотежу.

Суочавање са лажном глађу

Најбољи начин да се носите са лажном глађу јесте да откријете шта је изазива. Будите објективни и самосвесни, па новооткривено сазнање искористите да угасите жудњу за одређеном храном. Најпре, негујте свест о томе да је глад коју осећате лажна. Затим, развијте стратегије и прави план исхране од ког нећете одустати. Замислите само колико се добро осећате када једете правилно и имате одговарајућу тежину.
Сетите се да прекомерна тежина није само естетски проблем, већ да може бити узрок бројних здравствених тегоба. Према томе, постарајте се да уместо нездравих и нехранљивих намирница увек изаберете здраву варијанту и оно најбитније – једите само онда када сте стварно гладни.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here