УН: Више од 700 милиона не зна када ће поново јести

Економске последице пандемије и рата у Украјини гурнуле су цене хране ван домашаја милиона људи широм света

137
Фото: Getty images

Глобална криза глади довела је до тога да више од 700 милиона људи не зна када ће и да ли ће поново јести, а потражња за храном неумољиво расте док хуманитарна средства пресушују, изјавила је шефица агенције за храну Уједињених нација.


Извршна директорка Светског програма за храну (WFP), Синди Мекејн, рекла је на седници Савета безбедности УН, да је због недостатка финансирања та агенција била принуђена да смањи оброке хране за милионе људи и да је „још резова на путу“.

„Сада живимо са низом истовремених и дугорочних криза које ће наставити да подстичу глобалне хуманитарне потребе“, рекла је она и додала: „Ово је нова реалност хуманитарне заједнице – наша нова нормалност – и ми ћемо се бавити последицама у годинама које долазе.“

Синди Мекејн, удовица покојног америчког сенатора Џона Мекејна, рекла је да се процењује да је скоро 47 милиона људи у преко 50 земаља само један корак од глади, а процењује се да од акутне потхрањености пати око 45 милиона деце млађе од пет година.

Према проценама WFP-а, из 79 земаља у којима делује агенција са седиштем у Риму, до 783 милиона људи – један од 10 светске популације – и даље сваке ноћи иде у кревет гладан.

Више од 345 милиона људи суочава се са високим нивоом несигурности хране ове године, што је повећање од скоро 200 милиона људи од почетка 2021. пре пандемије КОВИД-19, саопштила је агенција.

WFP сматра да је у корену растућих бројева „смртоносна комбинација сукоба, економских шокова, климатских екстрема и растућих цена ђубрива“.

Економске последице пандемије и рата у Украјини гурнуле су цене хране ван домашаја милиона људи широм света у исто време док су високе цене ђубрива изазвале пад производње кукуруза, пиринча, соје и пшенице, наводи агенција.

„Наш колективни изазов је да појачамо амбициозна, мултисекторска партнерства која ће нам омогућити да се ефикасно ухватимо у коштац са глађу и сиромаштвом и дугорочно смањимо хуманитарне потребе“, рекла је Мекејнова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here