Некада честа имена, а данас нису толико популарна: Да ли је ваше међу њима?

Која имена су била најпопуларнија у претходном веку

Фото: Canva

Док чекамо резултате пописа из 2022. године који ће приказати која су то имена у последњих десет година била најзанимљивија, подсетимо се која су то најчешћа мушка и женска имена обележила претходни век.


На пописима пре 1940. године, најпопуларније женско име било је Радмила. То име девојчице су интезивно добијале и у наредној деценији, све до 1950. године, показују подаци Републичког завода за статистику.

Наредни пописи убележили су учесталост имена као што су Љиљана и то ’50-их година, док је Снежана ’60-их година прошлог века било највише.

Пописи који су се вршили ’70-их и ’80-их година прошлог века, показују да је међу женском децом највише било Јелена, док је Милица највише уписано од 2001. године па надаље.

Остала честа женска имена која су забележена на пописима у протеклом веку су Марија, Мирјана, Драгана, Ивана, Ана, Гордана, Вера, Славица, Теодора, Ана, Биљана, Јована, Зорица, Теодора.

На попису из 2011. године имена као што су Анастасија, Катарина, Сара, Александра, Анђела била су најпопуларнија.

Милан, Лазар, Лука…

На пописима до 1940. године, међу мушким именима најбројније је било име Милан.

Затим Душан, Миодраг, Томислав, Петар. Слободан и Драган су били у наредне две деценије најзаступљенија мушка имена, док је ’70-их година родитељима највише падало на памет да својим бебама дају име Дејан.

Међу дечацима, најатрактивније име ’90-их година постаје Никола. Затим, имена као што у Стефан, Александар, Милош, Марко, Немања, Иван и Лазар спадају у најзаступљенија пред крај 20. века.

Од двехиљадитих, родитељи највише бирају имена Лука, Алекса, Јован, Филип.

Такође, у претходних пола века, по бројности се издвајају имена као што су Зоран, Горан, Милорад, Владимир, Мирослав, Драгољуб, Слободан, показују подаци РЗС-а.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here