Три ствари треба урадити са саксијама пре пресађивања биљака

Како би обезбедили најбоље услове за раст и развој биљака, потребно је да испоштујемо све захтеве који се стављају пред нас

Фото: Pexels

Пре сваког пресађивања собних биљака потребно је очистити, опрати и дезинфиковати старе саксије како бисмо их поново употребили. Старе посуде пажљиво очистимо, четком уклонимо заостало корење и земљу. Након тога обавимо детаљно прање у сапуници и затим добро исперемо у чистој води.


То може бити и довољно ако је реч о пластичним посудама у којима смо узгајали здраве биљке, а намеравамо посадити врсту која није сродник и нема заједничке болести. Ипак, да би били сигурни, најбоље је и њих дезинфиковати.

Здраве биљке

Како би обезбедили најбоље услове за раст и развој биљака, потребно је да испоштујемо све захтеве који се стављају пред нас, а један од основних је да имамо саксије које нису преносиоци разних проузроковача болести. То је нарочито значајно када користите глинене. Прегледајте да немају оштећења, јер у пукотинама могу да се наталоже споре, мицелије гљивица, бактерије, а могу бити склониште штетних организама. Оштећења могу бити проблем током узгајања и такве посуде је потребно одстранити.

На њиховој спољној страни често се појављују беле мрље што је знак излучивања минералних соли. Можемо их наћи и на ивицама пластичних.

Четири начина дезинфиковања

Најједноставнији начин је да употребите алкохолно сирће које је јефтино и лако се употребљава. Вода и сирће се користе у односу 1:1. Саксије се потопе на два до четири сата, а затим се испере хладном водом и остави на чисту површину да се осуши на ваздуху.

Користи се и раствор варикине, избељивача за домаћинство, у односу 1:9. У њему држите потопљене посуде 10 минута.

Глинене саксије се могу термички дезинфиковати. Ставимо саксије на плех и загрејемо пећ до 100 степени Целзијуса. Затим се пећ искључи и оставимо их најмање један сат.

Раствор калијум перманганата се лако припрема, доступан је и веома ефикасан. Након што га направите, у њега потопите посуде.

Уклоните белу ивицу и мрље

Како би уклонили белу ивицу која се формира од таложења минерала, у пет литара воде размутите три кашичице лимунске киселине и у том раствору држите потопљене саксије преко ноћи. Да не испливају, притисните их каменом или каквим тешким предметом. Следећег јутра их очеткајте и добро исперите.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here