Novi udar na pušače: Cigarete poskupljuju

0
950

Cigarete koje proizvodi niški „Filip Moris“ od 26. decembra poskupeće 10 dinara.

Blic

To je iznos u koji je uračunata nova specifična akciza koja je uvećana za dva dinara, a na snazi je od Nove godine, ali i proizvođačka cena koja će, po svemu sudeći, biti veća za 7,5 dinara. Pušači će, dakle, ubuduće za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje za niške cigarete od 210 do čak 340 dinara.


Tako se nastavlja praksa da s korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene da im se dobit ne bi smanjila. Tu praksu je zasad primenio samo „Filip Moris“, kome je vlada dala dozvolu da poveća cene, ali je gotovo izvesno da će tim putem krenuti i ostali proizvođači u prvim danima naredne godine, kada zaživi novi akcizni kalendar.

Izvor „Blica“ iz Vlade kaže da je „Filip Moris“ prvi zatražio povećanje cena i da mu je to odobreno 19. decembra.

– Skupština Srbije bi trebalo da do kraja godine usvoji novi akcizni kalendar. Do sada su od svake pakle proizvođači državi davali po 62 dinara, dok će od 1. januara to biti 64. Od 1. jula pa do kraja 2020. akcize će se na svakih šest meseci uvećavati za dinar i po, pa je gotovo izvesno da će i u julu cigarete opet poskupeti.


On dodaje da u Vladu još nisu stigli zahtevi drugih proizvođača za povećanje cena.

– BAT, „Japan tobako“ i „Imperijal tobako“ će bar na nekoliko dana biti jeftiniji – objašnjava naš izvor.

U duvanskim kompanijama juče nisu želeli zvanično da komentarišu svoju cenovnu politiku, ali nezvanično kažu da će svi morati da krenu stopama „Filipa Morisa“.

Stručnjaci pak kažu da odstupanje od prakse da svi u isto vreme povećavaju cene ukazuje na neku vrstu rata proizvođača duvana.

– Gubitnik je onaj koji prvi poveća cenu, u ovom slučaju „Filip Moris“ – kaže profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here