„Tarkett“ poklonio remek-dela Galeriji Matice srpske

Bačkopalanačka kompanija priredila istorijski gest za srpsku kulturu!

3176
Sa potpisivanja protokola Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kolekcija Galerije Matice srpske bogatija je od juče (17.10.) za 83 umetnička dela, koja su poklon kompanije „Tarkett“ iz Bačke Palanke i koja su proglašena za kulturno dobro Srbije. Potpisivanju protokola o donaciji kolekcije prisustvovala je predsednica Vlade Srbije.


Premijerka Ana Brnabić je istakla da je Vlada Republike Srbije na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije pronašla poreski model po kome je kompanija oslobođena dodatnih finansijskih troškova, jer još uvek ne postoji zakonom regulisane poreske olakšice za donatorstvo.

„Sada su 83 remek-dela srpske umetnosti vlasništvo Galerije Matice srpske odnosno svih građana Srbije“, rekla je Ana Brnabić, ocenivši ovaj događaj izuzetno važnim za Republiku Srbiju.

Premijerka je naglasila da nema održivog razvoja zemlje bez fokusa na kulturu i da se bez nje ne možemo nadati da ćemo na dugoročnom planu imati razvoj.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević smatra da ovakvi događaji vraćaju donatorstvo na veliku scenu.

„Ovim gestom su se gospodin Pavičić (dugogodišnji direktor „Sintelona“ Nikola Pavičić) i kompanija „Tarkett“ upisali zlatnim slovima u gramatu srpske kulture čime ova kolekcija pripada svima nama. Hvala im na tome“, rekao je ministar.

Predsednik Pokrajinske vlade, Mirović izrazio je zadovoljstvo što su uspeli zajedničkim angažovanjem Galerije Matice srpske, kompanije „Tarket“ i svih nivoa vlasti da sačuvaju i predstave značajnu kolekciju srpske umetnosti i dodao da će sa takvom podrškom nastaviti i na sličnim projektima u budućnosti.

Upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski je istakla da je za Galeriju potpisivanje akta sa kompanijom „Tarket“ istorijski događaj zbog kvaliteta kolekcije koju su primili, ali i zbog toga što su uspeli da naprave veliki korak napred i pokažu da su „naša država i naše društvo spremni za ovakve promene – za saradnju privrednog i državnog sektora“.

„U kolekciji se nalazi 83 umetnička dela najznačajnijih umetnika srpske umetnosti 20. veka – Petra Lubarde, Nadežde Petrović, Mila Milunovića, Zore Petrović, Riste Stijovića, Petra Omčikusa kao i ikone srpskih, ruskih i bokokotorskih ikonopisaca“, navela je Palkovljević Bugarski.

Foto: S. Kovačević

Generalni direktor komapnije Tarket, Miroslav Okuka je rekao da poklonom Galeriji Matice srpske nastoje da dodatno osnaže suštinske vrednosti u društvu.

„Uvereni smo da će stručni tim Galerije Matice srpske, koji je i do sada brinuo o kolekciji Tarket, dodatno uvećavati njenu vrednost, time što će je izlagati i činiti dostupnom ljubiteljima umetnosti i široj publici. Briga o kulturnom nasleđu je zajednički zadatak svih nas i jedan je od najvažnijih preduslova za očuvanje identiteta našeg društva“, naglasio je Okuka.

U kratkom obilasku Galerije predsednici Vlade je predstavljena stalna postavka srpske umetnosti 18. i 19. veka i deo njenih aktivnosti na polju konzervacije na primeru projekta „Arsenije Teodorović i srpska crkva u Budimu“ čiji rezultati su premijerno predstavljeni javnosti danas prilikom obeležavanja Dana Galerije i 170 godina njenog postojanja.

Premijerka se upoznala i sa aktivnostima Galerije na polju edukacije i rada sa decom i mladima, kao i metodologijom čuvanja i proučavanja umetničkih dela u depoima, a na primeru umetničke kolekcije kompanije Tarket.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here