Poziv poljoprivrednicima za korišćenje IPARD sredstava 20. decembra

1415

Bespovratna sredstva za poljoprivrednike

BEOGRAD: Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će 20. decembra biti raspisan prvi konkurs za sredstva pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj (IPARD).


„Prvi konkurs odnosiće se na dodelu sredstava za traktore i mehanizaciju, a u februaru ili martu naredne godine trebalo bi da bude raspisan konkurs za prerađivačku industriju“, kazao je Nedimović i dodao da će ukupno na raspolaganju biti 40 miliona evra, od 175 miliona koliko je Srbiji omogućeno u prvom ciklusu pomoći iz Evrope.

On je za RTS rekao da su u pitanju pretpristupna sredstva EU-IPARD namenjena poljoprivredi koja će posle niza godina biti realizovana jer je Srbija završila proces akreditacije.

[wonderplugin_slider id=5]


 

Nedimović je naveo da postoje jasna pravila za prijavljivanje poljoprivrednika i da su konkursi namenjeni malim i srednjim proizvođačima.

Poljoprivrednici koji žele da konkurišu za sredstva iz IPARD programa trebalo bi da već pripremaju plan za investiciju i bave se prikupljanjem dokumentacije, što je uslov da im bude vraćeno 50 do 70 odsto sredstava koja su uložili, odnosno od pet hiljada do dva miliona evra po projektu. (Pogledaj više OVDE)

Poljoprivrednik ili preduzetnik koji konkuriše za pomenuta sredstva ne može da ima neizmirene obaveze prema ministarstvu poljoprivrede po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija ili kredita. Treba da je nosilac poljoprivrednog gazdinstva ili stručno lice odgovorno za proces proizvodnje /za preduzetnike, zadruge/, da je upisan u svojstvu nosioca ili člana poljoprivrednog gazdinstva u periodu od najmanje tri godine, ili da ima radno iskustvo u oblasti poljoprivrede od najmanje tri godine.

Poljoprivrednik ili preduzetnik koji obradjuje dva do 50 hektara poljoprivrednog zemljišta ima pravo na nabavku traktora iz IPARD programa. (Pogledaj više OVDE)

Sredstva IPARD programa su namenska i bespovratna, i ukoliko se ne koriste po projektu, agencija može tražiti i povraćaj dodeljenih sredstava.

Sve o pomenutim sredstvima, ko može da konkuriše i druge detalje možete naći OVDE.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here