I Bačka Palanka proglašena za lučko područje

837

Agencija za upravljanje lukama objavila je u drugom godišnjem Biltenu mapu do sada proglašenih devet lučkih područja, a to su: Novi Sad, Bačka Palanka, Sremska Mitrovica, Ada, Senta, Šabac, Pančevo, Smederevo, Prahovo i Apatin, koje će jedino biti u državnom vlasništvu.


Bilten je naveo i šest međunarodnih putničkih pristaništa: Sremski Karlovci, Zemun, Smederevo, Kladovo, Donji Milanovac i Golubac, jedno pristanište za sopstvene potrebe – u Kostolcu – i jedno pristanište za sopstvene namene – u Sremskim Karlovcima.

[wonderplugin_slider id=9]

 

Vlada Srbije je, podsećamo, 13. janaura 2017. donela Uredbu kojom se Apatin zvanično proglašava lučkim područjem i lukom Apatin, u skladu sa Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Srbije. Uz Uredbu je donet i niz pratećih dokumenta vezanih za luku, a potpisao ju je tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

–  Luka u Apatinu će biti centar za međunarodni i domaći rečni saobraćaj. Značajno je, istakao je predsednik opštine Apatin Mirko Škrbić, da će luka u Apatinu biti jedina u državnom vlasništvu pa se očekuje pojačan interes države da ulaže u to područje, od čega će najviše koristi imati žitelji Apatina i okoline.

– Republika Srbija će, kako sopstvenim novcem, tako i onim iz pretpristupnih fondova EU, aktivno raditi na unapređenju uslova plovidbe i propusne moći apatinskoj luci, a u tome će i opština dati doprinos kapitalnim investicijama planiranim u ovogodišnjem budžetu –rekao je Škrbić za „Dnevnik”.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here