Kontrola šećera u krvi i edukacija dece

U bačkopalanačkom Domu zdravlja obeležen Mesec zdrave ishrane i Dan borbe protiv dijabetesa

803

Na poseban način, bačkopalanački Dom zdravlja u Bačkoj Palanci, obeležio je Mesec zdrave ishrane i Dan borbe protiv dijabetesa.


Tim povodom, u bačkopalanačkoj zdravstvenoj ustanovi, 26. oktobra na nekoliko punktova građani su bili u prilici da se upoznaju sa proizvodima domaćih farmeceutskih kuća, a održana su i dva zanimljiva predavanja za učenike nižih i viših razreda osnovnih škola. Odrasli su mogli da prekontrolišu nivo šećera u krvi.

– Naša Ustanova danas, 26. oktobra, obeležava Mesec zdrave ishrane i Svetski dan protiv dijabetesa – napomenuo je tim povodom, dr Goran Stupar, direktor Zdravstvene ustanove „Dr Mladen Stojanović“.

– Moram da napomenem, da se Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava svake godine 14. novembra, međutim zbog određenih organizacionih problema koji su nam nametnuti, danas smo upriličili obeležavanje oba ova događaja – Mesec zdrave ishrane i Dan borbe protiv dijabetesa. Tim povodom smo organizovali besplatnu akciju merenja nivoa šećera u krvi.

– Na štandu našeg Doma zdravlja, prisutni su lekari i patronažne sestre koji daju savete građanima vezane za zdravu ishranu, kao i savete koji se odnose na potrebne fizičke aktivnosti, izbegavanja pušenja i stresa i tako dalje. Dakle, sve ovo su uticaji koji potencijalno dovode do poremećaja metabolizma, a jedan od poremećaja metabolizma je i nastanak šećerne bolesti, odnosno dijabetes.

– Ovde su danas prisutne i farmaceutske komapnije koje na svojim štandovima imaju izložene preparate koji značajno doprinose kvalitetnijem životu pacijenata sa metaboličkim poremećajima. Istakao bih ovom prilikom da u Svetu oko 390 miliona osoba boluje od šećerne bolesti, kao i da se oko 11 procenata zdravstvenih sredstava usmerenih za zdravstvenu zaštitu koristi za lečenje šećerne bolesti kao i komplikacija koje nastaju usled nje.

– Korekcija loših navika vezanih za ishranu, fizičku aktivnost, stres, pušenje od značajnog su uticaja za prevenciju ili odlaganje dijabetesa, tipa dva. Nastanak dijabetesa tipa jedan ne može se sprečiti, ali se navedenim korekcijama može povoljno uticati na komplikacije koje može izazvati šećerna bolest. Posebno mi je drgo što danas na obeležavanju Meseca zdrave ishrane i Dana borbe protiv dijabetesa, učestvuje najmlađa populacija, tačnije učenici četvrtih i sedmih razreda osnovnih škola.

– Naš cilj kao društveno svesnih medicinskih radnika je taj, da se izgradi svest o značaju pravilne ishrane, a ta svest će sigurno uticati na prevenciju nastanka dijabetesa. Naša misija jeste izlečenje, ali svakako i prevencija bolesti. Zahvaljujem se svim našim sugrađanima, kao i deci njihovim učiteljima i nastavnicima, koji su danas učestvovali u našoj borbi za zdravlje.

Tokom obeležavanja Meseca zdrave ishrane i Dana borbe protiv dijabetesa razgovarali smo sa učenicima, učiteljicom ali i patronažnom sestrom.

Nađa Velemir (10): Naučili smo da je važno da se zdravo hranimo, da ne bi imali višak kilograma i da ne bi dobili neku bolest. Ostaće mi u pamćenju, da treba da smanjimo količinu čokolade u ishrani i da više jedem voće i povrće.

Jana Kalajić (10): Zdrava ishrana je važna za svakoga, posebno za decu da bi rasla i razvijala se. Dobro sam zapamtila sve ono što smo kačili od papira na piramidi ishrane – šta je dobro, a šta nije. Moramo biti više fizički aktivni, i jesti više voća, i povrća i žitarica, a manje slatkiša, što je uslov da budemo zdravi.

U jednoj od prostorija Doma zdravlja održano je predavanje na temu zdrave ishrane.

Na ovu temu deci i njihovim učiteljicama, govorila je Marijana Lakić, patronažna sestra:

– Za decu je pored zdrave ishrane najbitnija fizička aktivnost, koja omogućava sagorevanje unešenih kalorije. Ovo se posebno odnosi na one, koji su višak kalorija uneli u svoj organizam. S obzirom, da se radi o mlađem uzrastu, ukratko sam im ispričala o najvažnijim vitaminima, zbog čega su oni bitni u organizmu, kao i u kojem voću i povrću se oni nalaze.

– Napravli smo jedan mali kviz. Zamolila sam ih da mi naprave jedan jelovnik, kako bi ustanovila šta znaju pre nego što počne predavanje. Formirali smo četiri grupe i tražila sam od svake grupe da napišu, šta bi jeli za doručak i ručak, odnosno za večeru. Nakon toga smo zajedno, napravili piramidu ishrane. Ova piramida poslužila je deci, da vide šta  treba da bude najviše zastupljeno u ishrani.

– Na prvom mestu su žitarice, nakon toga ide voće povrće, mlečni proizvodi, meso, a u samom vrhu piramide nalazilo se ono čega najmanje treba da bude u njihovoj ishrani, a to su slatkiši, gazirani sokovi. Deci se svidelo pravljenje piramide, a kada smo nakon toga ponovo napravili jelovnik, bilo je u njemu izmena. Saradnja je bila veoma dobra, a najvažnije je svakako, da su deca slušala i da su kroz igru uspela nešto i da nauče. Nastojala sam da ih ne opterećujem teškim predavanjem o ugljenim hidratima i mastima, već smo značaj dali voću, povrću, vodi kao i da se ne jedu pice, brza hrana, i što manje piju gazirani sokovi. Porast u broju obolelih od dijabetesa, primetna je i kod dece i zbog toga je jako važno da obrate pažnju na ishranu.

Mirjana Aliđukić, učiteljica četvrtog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ rekla je između ostalog:

– Mislim, da je današnju decu potrebno stalno podsećati na zdravu ishranu u modernom i užurbanom svetu u kome živimo. Takođe je jednako važno da se bave fizičkim aktivnostima, kao i da se pravilno hrane. U svakom slučaju, preventiva je najvažnija.

Učenicima sedmih razreda osnovne škole o zdravoj ishrani govorile su dr Jovana Jeftić pedijatar i dr Dijana Bokan Vlahović. Deca su sa velikom pažnjom pratila predavanje, učestvovala u njemu. Naučila su mnogo, a stečeno znanje će im biti od koristi u periodu njihovog rasta i razvoja.

Radmila Letić, učenica sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“:

– Prisustvovala sam jednom zanimljivom i poučnom predavanju. Posebno će mi u sećanju ostati deo koji se odnosio na pravilnu ishranu.

Sofija Pavin, učenica sedmog razreda OŠ „Sveti Sava“:

– Na današnjem predavanj saznala sam šta treba da uzimamo kao hranu za doručak, šta za ručak, a šta za večeru.

Uroš Savić, učenik sedmog razreda OŠ „Desanka Maksimović“:

– Ovo nije prvo predavanje kom sam prisustvovao u Domu zdravlja. Ranije sam bio na predavanju povodom Dana srca. Ostaće mi u sećanju piramida ishrane, odnosno kako treba pravilno da se hranimo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here