Koje su šanse da Bačka opstane u Super ligi Srbije?

978

Bačkopalanački superligaš je doživeo totalnu katastrofu u Gornjoj varoši. Poraz od Zemuna od 7:0 je ubedljivo najteži poraz Bačke od kako igra u elitnom srpskom takmičenju. Ovakav udarac na moral ekipe Zorana Govedarice mogao bi veoma negativno da utiče na rasplet ovogodišnje borbe za opstanak u eliti.

Do kraja prvenstva ostala su još tri kola. Sigurno je da Bačka ima dobar raspored do kraja prvenstva, ali ako bi prognozirali po prvomajskoj predstavi u Zemunu, Bačku čeka težak put do opstanka. Direktno ispadaju dva kluba, a treći od nazad ide u baraž. Bačka ima jasan cilj, da bude iznad te crte.

Kako Bačka može da opstane u eliti?

Analiziraćemo trenutno stanje na superligaškoj plej-aut tabeli i rasporede utakmica pet poslednjeplasiranih ekipa u poslednja 3 kola prvenstva.

35. kolo: Bačka – Rad, Dinamo – Zemun, Voždovac – Mačva

Već sledeće, 35. kolo, plej-aut faze Super lige Srbije, će razjasniti mnoge dileme oko opstanka u eliti. Na Vavu dolazi direktan konkurent za opstanak, ekipa Rada koja ima 18 bodova, koliko su skupili i Bačkopalančani. Pobeda u ovom duelu bi Bačku značajno odvojila od opasne zone, zato je ona imperativ „plavih sa Dunava“.

Bačkoj ide na ruku i činjenica da se u 35. kolu međusobno sastaju i dve poslednjeplasirane ekipe. Dinamo iz Vranja dočekuje ekipu Zemuna. Vranjance u tom duelu jedino pobeda održava u borbi za opstanak.

Takođe, može se reći da će Bačka u ovom kolu pomno pratiti i duel Voždovac – Mačva i navijati za domaćine. Tim pre što bi pobeda Voždovcu donela siguran opstanak u ligi i relaksaciju pred predposlednje kolo kada im u goste dolaze upravo Bačkopalančani. Sa druge strane, takav ishod bi Mačvu doveo u opasnu zonu pred meč sa Radom u Šapcu.

36. kolo: Voždovac – Bačka, Dinamo – Spartak ŽK, Zemun – Radnik, Mačva – Rad

Bačka u 36. kolu ide u goste ekipi Voždovca. Koliko će Voždovac biti angažovan na ovom meču zavisiće pre svega od toga kako su rešili prethodni duel sa Mačvom i da li su obezbedili siguran opstanak. U takvom raspletu Bačka bi mogla da računa na bodove na „voždovačkom krovu“.

Dinamo će u 36. kolu dočekati Subotičane. Pod uslovom da su prethodno kolo dobili ekipu Zemuna, i na ovom meču će im biti potrebna pobeda.

Zemun će dočekati relaksirani Radnik i sigurno je da iz ovog duela očekuju maksimalni učinak.

Zanimljiv duel biće u Šapcu gde će Mačva dočekati Rad. Fudbaleri Rada će sigurno ići po sva tri boda, ali pitanje je koliko će Šapčanima bodovi značiti.

37. kolo: Bačka – Dinamo, Rad – Zemun, Spartak ŽK – Voždovac

Poslednje kolo će doneti i konačni rasplet. Može se reći da će Bačka u slučaju dobrog prethodnog učinka u 35. i 36. kolu imati najlakši zadatak u očuvanju superligaškog statusa, jer joj u goste dolazi Dinamo iz Vranja. Vrlo verovatno je da će Dinamo do tada izgubiti i svaku šansu da opstane u ligi. Međutim, ukoliko Dinamo u sledeća dva kola ostvari maksimalni učinak na Vavi će se gledati direktna borba za opstanak.

Bačkoj na ruku ide i činjenica da će se u poslednjem kolu, u direktnom okršaju, sastati Rad i Zemun, koji su im direktni rivali za opstanak.

Eventualno, na konačan ishod borbe za opstanak može uticati i duel Spartak ŽK – Voždovac. Ipak, najverovatnije je da će Voždovac do tada rešiti pitanje opstanka.


Kada se podvuče crta može se reći da Bačka ima veoma dobar raspored do kraja, jer dve od tri utakmice igra kao domaćin, na Vavi, i to protiv direktnih rivala za opstanak. Najizglednije je da će se dve ekipe za ispadanje u niži rang i jedna za baraž tražiti između 4 kluba: Dinamo, Zemun, Rad i Bačka.

Raspored Bačke do kraja prvenstva:  Bačka – Rad, Voždovac – Bačka, Bačka – Dinamo


Raspored Rada do kraja prvenstva: Bačka – Rad, Mačva – Rad, Rad – Zemun


Raspored Zemuna do kraja prvenstva: Dinamo – Zemun, Zemun – Radnik, Rad – Zemun


Raspored Dinama do kraja prvenstva: Dinamo – Zemun, Dinamo – Spartak ŽK, Bačka – Dinamo

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here