Otvoren obnovljeni franjevački samostan u Baču (foto)

1496

BAČ: U Baču je danas otvoren rekonstruisani franjevački samostan i muzejska zbirka iz 12. veka, a taj projekat vredan više od milion evra, finansirala je Evropska unija, dok su Ministarstvo kulture Srbije i pokrajinska Vlada uložili 98.000 evra.


Ključ renoviranog samostana gvardijanu je uručio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je istakao da će se, prepoznajući prošlost i gradeći sadašnjost, uspeti da izgradi budućnost.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević/Franjevački samostan u Baču

Ovaj samostan je dobro mesto da se podsetimo da je suština u miru i pomirenju, rekao je Fabrici, dodajući da je današnji događaj korak napred na dugom putu koji Srbija i EU zajedno ostvaruju.

On je poručio da je EU maksimalno posvećena očuvanju i promovisanju kulturnog nasleđa i zato i finansira takve projekte u Srbiji.

[wonderplugin_slider id=117]

 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se, čuvajući kulturne spomenike, čuvaju različitosti, a da multikultularnost daje posebnost našoj prošlosti, sadašnjosti, a nada se da će biti i u budućnosti.

To je naša prednost i kulturna snaga, konstatovao je Vukosavljević.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević/Franjevački samostan u Baču

On je naglasio da kulturna i istorijska zbirka samostana, koja datira iz 12. veka i u njemu su se prožimale različite kulture i religije, pokazuje koliko je tragova utkano u taj objekat i koliko je u njemu simbola povezanosti i različitosti.

Ovo je čvorište gde se susreću vekovi, religije i kulture, zaključio je on.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović ocenio je da je obnova samostana primer koji će podsticati i druge da neguju zajednički duh i zajedništvo i pokazati da imamo šta ostaviti u nasledstvo.

On je zahvalio EU, kao i svima ostalima koji su doprineli da se projekat obnove samostana dovede do kraja.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević/Franjevački samostan u Baču

Provincijal dranjevačke provincije „Ćirilo i Metod“, kojoj pripada samostan, Ilija Vrdoljak, rekao je da je projekat obnove bio zahtevan, ali je iskrenom saradnjom svih omogućeno da se rekonstrukcija završi.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i jevrejske i islamske verske zajednice.

Foto: Fonet/Nenad Đorđević/Franjevački samostan u Baču

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here