Kojić: Vinogradar među ratarima

1214
BAČKA PALANKA –U bačkopalanačkom ataru, gde se najčešće gaje ratarske kulture i zasniva povrtarska proizvodnja, pre nekoliko godina, podignut je i jedan vinograd. U želji da nastavi porodičnu tradiciju, Živko Kojić zasadio je vinovu lozu. I dok ratari ovih dana obilaze svoje ozime useve, vinogradari rezidbom započinju sezonu radova.

Iako je u Bačkoj Palanci nekada bilo više vinogradara, danas je Živko jedini koji se može pohvaliti značajnijim zasadom. Pre pet godina, na površini manjoj od jednog hektara, zasadio je vinograd i danas ima oko 4000 čokota.

“Imao sam veliku želju da nastavim ono čime se bavio moj deda. Vino je biblijsko piće, ono je Bogom dano. Ljudi kažu da vinograd traži slugu, a ne gospodara, ali kad čovek nešto voli, on nije sluga…to je radost. Imam oko 3800 čokota stonog i vinskog grožđa, koje je po mom mišljenju najbolje“, kaže on za RTV.

Prošle godine Živko je proizveo oko 1600 litara vina. O kvalitetu najbolje govori bronzana medalja, koju je na Međunarodnom sajmu vina u Temerinu, dobio za kvalitet belog vina istančanog ukusa i posebne arome.

“Prvih nekoliko godina nema velike zarade, uglavnom su ulaganja. Sada, nakon pet godina se već vide i rezultati. Najvažnije mi je da imam slobodno tržište. A da se može i zaraditi, dokazuje čenjenica da sam vino od prvog većeg roda grožđa, odmah prodao“, ističe Kojić.

Tokom januara i februara meseca, bilo je dosta hladnih dana, ali se za rod naš domaćin ne plaši. Vinova loza je kao korov, kaže – ima dosta snage, te se dobrom rodu i kvalitetnom vinu nada i ove godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here