Usvojen Akcioni plan zapošljavanja

Sa sednice Skupštine.

1500

BAČKA PALANKA: Prošlog utorka se pred odbornicima Skupštine opštine našlo dvanaest tačaka od kojih je pet zavredilo našu pažnju.


Najvažnije odluke koje su usvojene su Akcioni plan zapošljavanja Opštine za 2018. godinu i odluka o davanju saglasnosti na investicioni plan uz predlog mera za realizaciju zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prečeg, kao i finansijski plan Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ za ovu godinu.

Akcioni plan zapošljavanja Opštine Bačka Palanka za 2018. godinu je usaglašen sa nacionalnim Akcionim planom zapošljavanja. Ovim dokumentom se predviđa sufinansiranje javnih radova u oblasti socio-humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i zaštite životne sredine. Maksimalna dužina trajanja javnih radova je četiri meseca, za te poslove će biti angažovana 34 lica, a ukupna cifra je nešto preko 3,93 miliona dinara, od čega je iz opštinskog budžeta planirano izdvajanje od dva miliona dinara, dok ostatak finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za usvajanje Akcionog plana zapošljavanja je podršku dala i opoziciona Srpska radikalna stranka uz napomenu da se tu ne radi o novom zapošljavanju. Odbornik radikala Dragan Bozalo je izneo da aktuelna i prošla skupštinska većina nisu otvorile ni jedno novo radno mesto niti je dovele novog investitora u Bačku Palanku.

[wonderplugin_slider id=9]

 

Odbornici Skupštine opštine su usvojili i odluku o davanju saglasnosti na investicioni plan uz predlog mera za realizaciju zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po osnovu prava prečeg.

– Radi se o investicionom planu „Ajduk agrar“ doo iz Despotova. Naime, zakonom o poljoprivrednom zemljištu je predviđeno da pravo prvenstva zakupa može da se da na period do 30 godina. U skladu sa time, potrebno je da investitor „Ajduk agrar“ doo Despotovo dostavi izjavu kojom pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđuje da investicija nije započeta radi dobijanja saglasnosti nadležne Komisije.

Opština Bačka Palanka u pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini „Ajduk agrar“ Despotovo daje u zakup poljoprivredno zemljište u državnoj svojini ukupne površine 71,1608 hektara i to na period od 30 godina počev od 2018./19. agroekonomske godine do 2047./48. agroekonomske godine, izjavio je član Opštinskog veća Miroslav Ivić.

U investicionom planu „Ajduk agrar“ Despotovo planira zapošljavanje 44 radnika u naredne tri godine i to u ovoj agroekonomskoj godini petnaest, u narednoj deset, a u 2019./20. agroekonomskoj godini devetnaest novih radnika. Ukupno ovo preduzeće planira investiranje 510 hiljada evra i to 165 hiljada evra u ovoj agroekonomskoj godini, 125 hiljada evra u narednoj, a 220 hiljada evra u 2019./20. agroekonomskoj godini.

Lokalna samouprava je za određene namene koje se finansiraju iz opštinskog budžeta za Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ ove godine planirala izdvajanje od 16,26 miliona dinara. Indikativno je, međutim, da poslednjih nekoliko godina imamo konstantan pad u broju lekara u zdravstvenim ustanovama, a kada se ima u vidu da su ljudi sve bolesniji i da sve češće traže lekarsku pomoć onda je taj problem još izraženiji.

[wonderplugin_slider id=13]

 

– Sredstva iz opštinskog budžeta su planirana za plate radnika koje ne finansira RFZO i to u iznosu od 6,1 milion dinara. S obzirom na mali broj lekara, ova sredstva će nam dobro doći da to nadomestimo. Za plate radnika u apotekarskim jedinicama na selima potrebno je nešto manje od šest miliona dinara, a tu bih naglasio da nijedna apotekarska jedinica ne može da radi bez diplomiranog farmaceuta. Zatim, za specijalizovane – konsultativne usluge specijalista iz raznih oblasti na koje Dom zdravlja kao ustanova primarne zdravstvene zaštite nema pravo ili ih nema u dovoljnom broju, potrebna su sredstva od nešto više od milion dinara. Ta sredstva se odnose na fizijatra, ortopeda i dečjeg hirurga. Za troškove pregleda sportista planirana su dva miliona dinara, a za hitne medicinske usluge 400 hiljada dinara. Zapravo ta sredstva su namenjena za lečenje lica koja nemaju zdravstveno osiguranje, a za mrtvozorstvo, odnosno utvrđivanje uzroka smrti od strane lekara planirana su sredstva u iznosu od 700 hiljada dinara, izjavio je direktor Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ dr Goran Stupar.

Donet je i Godišnji plan rada Opštinskog štaba za vanredne situacije za ovu godinu

– Ovim planom je obuhvaćen period januar – decembar 2018. godine, a u operativnom delu su obuhvaćena 22 težišna zadatka koje će Štab tokom ove godine obavljati. Prema potrebi i po nalogu Republičkog, odnosno Okružnog štaba za vanredne situacije Opštinski štab će obavljati i druge zadatke koji nisu obuhvaćeni ovim planom, istakao je Dragan Tankosić obrazlažući predlog Godišnjeg plana.

Iz operativnog dela Godišnjeg plana rada Opštinskog štaba za vanredne situacije izdvajamo razmatranje i davanje mišljenja na predlog procene ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, razmatranje i davanje mišljenja na Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, analiza stanja i organizacije zaštite i spasavanja, kao i predlaganje mera za unapređenje ovih oblasti, praćenje opasnosti i informisanje stanovništva o opasnostima i rizicima koji ih ugrožavaju, kao i njihova materijalna dobra i životnu sredinu, kao i razmatranje izveštaja o preduzimanju preventivnih mera u oblasti odbrane od poplava.

U operativnom planu nalazi se i pokretanje inicijatice za izradu Plana zaštite od požara na teritoriji naše opštine, kao i sanacionog plana za otklanjanje posledica od požara, zatim razmatranje izveštaja o funkcionisanju sistema odbrane od grada, razmatranje informacije o stanju popune i osposobljenosti jedinica civilne zaštite, kao i razmatranje informacija o svim vidovima obučavanja subjekata iz oblasti zaštite i spasavanja.

Takođe, došlo je do promene članova Opštinskog štaba za vanredne situacije pri čemu je u Štabu imenovana Vera Petrović, sadašnja direktorica Centra za socijalni rad, umesto dosadašnjeg člana Slađane Stupar kojoj je krajem prošle godine istekao mandat na funkciji direktora ove ustanove.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here