Bačkopalanački Dom zdravlja obavlja trombo – test

2366

Od 2. aprila, pacijenti iz bačkopalanačke, ali i opština Bač i Bački Petrovac trombo test mogu obaviti u bačkopalanačkom Domu zdravlja.


Ovo je svakako izuzetno značajno pre svega za sve one, koji trenutno imaju potrebe za ovom medicinskom uslugom, koja je do pre nekoliko meseci obavljana u Novom Sadu.

– Od 2. aprila ove godine, u našem Domu zdravlja počeli smo da obavljamo trombo test na nivou primara u laboratoriji, ali i obradu njegovog rezultata – kaže dr Mirjana Pejak. – Dakle, već gotovo punih pet meseci, pružanje usluge trombo testa obavljamo pacijentima koji pripadaju bačkopalanačkom Domu zdravlja.

Međutim, osim njih za ovu uslugu kod nas dolaze i pacijenti iz privatnih laboratorija na našem terenu, a isto tako i jedan broj pacijenata koji imaju potrebu za ovom vrstom testa, a žive u opštinama Bač i Bački Petrovac.

Početak, kao uostalom i svaki drugi bio je težak, jer između ostalog nije bio poznat broj pacijenata koji će dolaziti u Dom zdravlja, radi pružanja ove usluge.

– Kada smo počeli da radimo trombo test, nismo uopšte znali o kom broju pacijenata se radi. Organizovali smo njihov prijem u laboratoriji, a nabavljen je i aparat za kapilarno određivanje testova, koji za svega tridesetak sekundi daje adekvatne, tačnije veoma pouzdane rezultate.

Moram da napomenem, da se za nepokretne i teško pokretne pacijente, uzorci za pregled uzimaju iz venske krvi. Na početku obavljanja ove usluge, bilo je 30 do 40 pacijenata na dan. Nije nam tada bilo poznato, koliko njih će se narednih dana i nedelja javljati na testiranje.

Nakon gotovo pet meseci koliko je proteklo od početka pružanja ove usluge, možemo sa sigurnošću tvrditi da je u pitanju preko 600 pacijenata koji gravitiraju našoj laboratoriji i nešto oko 600 pacijenata koji dolaze u ovu ambulantu za analizu trombo testa. Trenutno sam ja od strane direktora Doma zdravlja, zadužena za analizu rezultata.

Na osnovu dosadašnjih iskustava tvrdim da su pacijenti prezadovljni pružanjem ove usluge, jer su njihove reakacije veoma pozitivne. Pacijenti su puni hvale, što smo se prihvatili obavljanja ove usluge.

Njima je vršenje usluge trombo testa u Bačkoj Palanci značajno skratilo putovanje, a uz to nemaju potrebu za boravkom u Novom Sadu gde su putovali i čekali rezultate. Mnogo im je lakše doći u našu laboratoriju i ambulantu koju smo privremeno napravili. Što je svakako veoma značajno za pacijente, veoma smo funkcionalni. Gužvu sa početka pružanja usluge od 30, 40 i 50 pacijenata na dan, uspeli smo zahvaljujući boljoj organizaciji da svedemo na 20, 25 do 30 pacijenata dnevno.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Pacijenata nekada bude manje, nekada više, sve zavisi od prioriteta od njihovih potreba, izmene terapije. Broj od 30 – tak pacijenata na dan obezbeđuje kvalitetan rad, a uz to izbegli smo i gužve koje nikom ne prijaju. Od devet sati ujutro laboratorija počinje sa uzimanjem uzoraka, tako da mi posle 11 sati nemamo nikog u čekaonici. Dakle, za dva sata sve manje – više bude gotovo.

Ukoliko primetim da nešto odstupa od graničnih vrednosti, onda pacijentima ukazujem na neke nepravilnosti i zakazujem im neke sledeće kontrole. Broj od 20 do 30 pacijenata je optimalan, jer mi obezbeđuje da budem skoncentrisana na posao, a sa druge strane nema gužve u čekaonici. Dakle, jedni odu drugi dođu, a što je veoma važno svi su zadovoljni – naglašava doktorka Pejak.

O tome u kom pravcu će dalje ići poslovi vezani za trombo – test, doktorka Pejak kaže: – Još uvek nije poznato u kom pravcu će u budućem vremenu sve ovo ići. Trebalo bi da ubuduće, testove analiziraju i terapiju određuje izabrani lekar. Međutim, trenutno nije poznato kada će im to biti omogućeno. Neophodna nam je i šifra usluge, a napominjem da pregled pripada preventivi. Preventivni pregledi, nemaju u ovom trenutku adekvatnu nomenklaturu, kao ni šifru usluge, što sam već rekla, tako da nismo u mogućnosti da Fondu predočimo adekvatnu vrstu i šifru naše delatnosti.

Sve dotle dok ne dobijemo, sve što nam je potrebno, a u toku su dogovori da se obezbede uslovi pravilnog fakturisanja, pravilnog prijema, pravilnog upućivanja, naši pacijenti će i dalje biti kvalitetno zbrinuti ovde u našoj ambulanti – naglasila je doktorka Pejak.

Bez obzira kako će se dalje sve ovo odvijati, zaključila je doktorka Pejak, ambulanta će stalno raditi, a pacijentima će biti pružana usluga na najvišem mogućem nivou, na njihovo, ali i na zadovoljstvo medicinskog osoblja bačkopalanačkog Doma zdravlja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here