Branimir Kuzmančev novi sekretar Skupštine opštine

1349

U četvrtak je redovno zasedanje imala Skupština opštine Bačka Palanka, a pred odbornicima se našao obiman dnevni red sa dvadeset jednom tačkom.


Uglavnom su to bili izveštaji o radu javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu, a razmatrali su se i Akcioni plan za sprovođenje Strategije bezbednosti saobraćaja u Opštini, zatim i sama Strategija bezbednosti saobraćaja, Akcioni plan zapošljavanja, kao i donošenje novog Statuta Opštine Bačka Palanka.

Branimir Kuzmančev

Najpre je konstatovana ostavka dosadašnjeg sekretara bačkopalanačkog parlamenta Dubravke Živić i na to mesto je postavljen diplomirani pravnik iz Bačke Palanke Branimir Kuzmančev.

Doneto je rešenje o prestanku mandata odbornika dr Gorana Latkovića sa izborne liste Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma – Komunistička partija (KP) zbog prelaska na dužnost pokrajinskog poslanika, a potvrđen je mandat novom odborniku, poljoprivredni tehničar iz Despotova Goran Mirković sa iste izborne liste.

Izveštaj o radu JKP „Komunalprojekt“ za prošlu godinu je usvojen glasovima skupštinske većine. S obzirom da je u javnosti aktuelna priča o kvalitetu vode za piće u Srbiji, osvrnućemo se upravo na taj deo. Prema izveštaju JKP „Komunalprojekt“ tokom prošle godine je izvršeno 476 pregleda čiste vode sa postrojenja za prečišćavanje vode i vodovodne mreže, od toga 238 fizičko – hemijskih i isto toliko mikrobioloških analiza.

Od ukupno 238 pregledanih uzoraka vode sa mikrobiološkog aspekta konstatovano je da je 94,9 odsto (226) uzoraka ispravno, a da je neispravnih 5,04 odsto (12) uzoraka. S druge strane, svi uzorci vode za piće sa fizičko – hemijskog aspekta odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Uzroci mikrobiloške neispravnosti u 5,04 odsto ili dvanaest uzoraka vode za piće u 2018. godini su povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u 1 ml u jedanaest uzoraka, nalaz ukupnog broja koliformnih bakterija u dva uzorka, fekalne koliformne bakterije u jednom uzorku i streptokoke fekalnog porekla u četiri uzorka vode.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Kada je u pitanju kvalitet vode za piće u naseljenim mestima naše opštine, voda u seoskim vodovodima Pivnice, Parage, Silbaš, Mladenovo, Nova Gajdobra, Gajdobra, Čelarevo, Obrovac, Tovariševo, Karađorđevo i Vizić sa fizičko – hemijskog aspekta ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti. U Novoj Gajdobri, Gajdobri i Čelarevu utvrđena fizičko – hemijska odstupanja od zakonom propisanih vrednosti, međutim, ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.

U Viziću se pijaća voda obezbeđuje preko Javne česme, a u Neštinu voda iz centralnog vodovoda odgovara zakonskim normama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti. U Despotovu voda sa postrojenja za prečišćavanje vode odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti.

Sastavni deo izveštaja o radu JKP „Komunalprojekt“ su i izvršene investicije na vodosnabdevanju i kanalizacionim mrežama. Kad je reč o vodosnabdevanju u prošloj godini je rekonstruisano ukupno 2.821 metara cevovoda javne vodovodne mreže, a kod kanalizacionih mreža je u 2018. godini izgrađeno ukupno 2.572 metara nove kanalizacione mreže.

– Svi rukovodioci sektora su u saradnji sa Direkcijom uz maksimalno angažovanje svoje obaveze i zadatke rešavali u skladu sa važećim zakonskim propisima koji regulišu komunalnu delatnost. Sektor vodovoda i kanalizacije snabdeva 22.000 korisnika vodom za piće i ima nadležnost nad ukupno četrnaest nezavisnih vodosistema i dva mikrovodovoda.

– Sektor komunalne higijene stanovništvu grada i sela pruža usluge odnošenja i deponovanja otpada, održavanja zelenila i javne higijene, pružanje pogrebnih usluga i prihvatilišta za pse u Novoj Gajdobri. Svi ovi poslovi su obavljani po planu, a u 2018. godini su realizovane investicije, investiciona održavanja i nabavka opreme za pojedine sektore preduzeća.

– Kod finansijskog dela poslovanja bih navela da su izvori finansiranja u prošloj godini bili budžet Opštine i sopstvena sredstva. Iz budžeta lokalne samouprave smo za navedene namene dobili nešto manje od 78,5 miliona dinara, a u ulaganja iz sopstvenih sredstava je izdvojeno 12,9 miliona dinara. Na osnovu utvrđenog finansijskog rezultata JKP „Komunalprojekt“ je prošle godine poslovalo pozitivno i ostvario dobit od 5,4 miliona dinara, rekla je v. d. direktora JKP „Komunalprojekt“ Ana Žigmund.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here