Донбас прогласио општу мобилизацију, Путин проверава нуклеарни арсенал

Наставља се евакуација цивилног становништа у Доњецку и Луганску

280
Фото: Танјуг/АП

У Доњецку и Луганску се наставља евакуација цивилног становништва у ишчекивању напада украјинских снага. С друге стране Кијев тврди да не намерава да нападне Донбас. Украјина тврди да се Русија спрема за инвазију што данима најављује и председник САД као и челници НАТО-а, преноси РТС.


Ванредна ситуација због прилива избеглица у Ростовској области

У Ростовској области у Русији од данас је уведена ванредна ситуација због прилива избеглица из Донбаса, на истоку Украјине.

То је саопштио губернатор Ростовске области Василиј Голубјев на састанку са вршиоцем дужности министра за ванредне ситуације Русије Александром Чупријаном.

Сва министарства и сви чланови владе у тој области прешли су на 24-часовни режим рада.

У Доњецку и Луганску проглашена општа мобилизација

Председник самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин прогласио је општу мобилизацију, преносе руске агенције.

„Позивам сународнике који су у резерви да дођу у војне комесаријате. Данас сам потписао указ о општој мобилизацији“, рекао је Пушилин у видео поруци грађанима.

Пушилин је оценио да ће самопрогласена ДНР моћи да заустави, како је рекао, „агресију“ Кијева.

Одмах потом и председник самопроглашене Луганске Народне Републике Леонид Пасечник потписао је указ о општој мобилизацији у тој области.

Бела кућа отпужила Русију за сајбер-нападе на Украјину

Бела кућа окривила је Русију за овонедељне сајбер нападе усмерене на украјинско министарство одбране и велике банке и упозорила на могућност значајнијих поремећаја у наредним данима.

Заменица саветника за националну безбедност Бајденове администрације за сајбер и нове технологије Ен Нојбергер рекла је да су САД брзо повезале нападе са руским војним обавештајним структурама.

Џонсон: Огромна солидарност Запада може да одврати Путина

Запад мора да покаже огромну солидарност ако жели да убеди председника Владимира Путина да не изврши инвазију на Украјину, поручио је британски премијер Борис Џонсон уочи доласка на Минхенску безбедносну конференцију.

„Још постоји шанса да се избегне непотребно крвопролиће, али ће за то бити потребна огромна западна солидарност, нешто што још нисмо видели у новијој историји“, навео је Џонсон.

Украјинска криза ће доминирати тродневном конференцијом у Минхену.

Данилов: Украјина не намерава да силом уђе у Донбас

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов изјавио је да Украјина нема намеру да силом уђе на територију на истоку земље коју контролишу проруске снаге и да тежи миру.

Данилов је оценио да је оно што се сада дешава у Донбасу покушај Русије да, како је навео, „испровоцира оружане снаге Украјине на одговарајуће акције“, преноси агенција Интерфакс-Украјина.

Данилов је поновио да Украјина жели мир и истакао да је Кијев спреман да преговара са Русијом о деескалацији, али не и са, како је рекао, „формацијама које она подржава“ на истоку Украјине.

Путин надзире вежбе руских нуклеарних снага

Руски председник Владимир Путин надгледаће вежбе руских нуклеарних снага у склопу којих је планирано лансирање балистичких и крстарећих ракета.

Како је истакло руско министарство одбране, вежбе стратешког одвраћања „планиране су унапред ради провере припремљености војних командних центара, лансирних борбених тимова, посаде борбених бродова, носача ракета за извршавање додељених мисија, као и поузданости нуклеарног и конвенционалног оружја“.

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да ће учествовати у надгледању војних вежби заједно са руским председником, пренела је агенција РИА.

Наставља се евакуација из Донбаса

Евакуација грађана из самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике у Ростовску област у Русији се наставља.

Званичници самопроглашене ДНР саопштили су да је до сада евакуисано 6,6 хиљада људи, од којих скоро 2,5 хиљада деце.

Генерални директор „Луганскгаза“ Татјана Богородко изјавила је да су две експлозије до којих је јуче дошло у Луганску биле резулат саботаже.

Медији су претходно јавили да је на гасоводу у Луганску дошло до две експлозије.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да је уверен да је председник Русије Владимир Путин донео одлуку да нападне Украјину, иако још постоји простора за дипломатију, и да ће се то догодити наредних дана.

„Од овог тренутка сам убеђен да је донео одлуку (да изврши инвазију). Ми имамо разлога да верујемо у то“, додао је Бајден, позивајући се на процене америчке обавештајне службе.

„Имамо разлога да верујемо да руске снаге планирају и намеравају да нападну Украјину следеће недеље, наредних дана“, рекао је Бајден и додао да САД верују би Русија циљала главни град Украјине, Кијев.

Бајденова изјава уследила је након телефонског разговора са челницима Канаде, Француске, Немачке, Италије, Пољске, Румуније, Британије, ЕУ и НАТО-а, саопштила је Бела кућа.

С друге стране руски председник Владимир Путин потписао је декрет којим се позивају руски резервисти на војну обуку у 2022. години.

„Позивамо 2022. године све држављане Руске Федерације који се налазе у резервном саставу да прођу војну обуку у Оружаним снагама Руске Федерације, државним службама безбедности и федералним службама безбедности“, наводи се у указу који је потписао Путин.

У Доњецку и Луганску у петак је почела евакуација становништва у Русију а током дана и вечери одјекивале су снажне експлозије. Владимир Путин наложио је пррихват избеглица и организовање помоћи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here