Ким Џонг Ун војсци наредио убрзану припрему за рат

Лидер Северне Кореје представио је и економске циљеве за 2024. годину

207
Фото: Getty images

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун наредио је војсци, индустрији муниције и сектору нуклеарног наоружања да убрзају ратне припреме за супротстављање „невиђеним конфронтационим потезима САД“, пренели су државни медији Северне Кореје.


Ким Џонг Ун је истакао да ће наставити сарадњу са „антиимперијалистичким државама“, укључујући и Русију, док Вашингтон оптужује Пјонгјанг да обезбеђује оружје које Москви помаже у сукобу у Украјини, преноси Ројтерс.

Председник Јужне Кореје Јун Сјукул је након изјава севернокроејског вође посетио војну јединицу у близини зоне раздвајања са Северном Корејом и позвао на хитну одмазду уколико дође до било које врсте директне провокације.

Девети пленарни састанак Осмог централног комитета Радничке партије Кореје почео је у уторак да би завршио годину у којој је изоловани Север унео нуклеарну политику у свој устав, лансирао шпијунски сателит и испалио нову интерконтиненталну балистичку ракету, подсећа британска агенција

Стабилизација и несташице хране

Лидер Северне Кореје представио је и економске циљеве за 2024. годину, коју је описао као одлучујућу за постизање претходно најављеног петогодишњег развојног плана земље.

„Најавио је стабилизацију пољопривредног и индустријског сектора“, пише у извештају државне агенције КЦНА.

Са друге стране, Ројтерс пише да се Северна Кореја суочава са несташицама хране већ неколико деценија, укључујући велику глад током деведесетих.

Међународни економски стручњаци наводе да је потпуно затварање граница са Кином и Русијом током пандемије вируса корона додатно угрозило залихе хране.

Процењује се да ће производња усева у Северној Кореји да се повећа у односу на 2023. због повољних временских услова, али јужнокорејски медији преносе да је и поменута количина далеко испод онога што је потребно за решавање хроничне несташице хране у земљи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here