Начелник генералштаба: Ускоро предлог за војни рок

Генералштаб разрадио више могућих модела служења војног рока

Foto: 021.rs

Процену и предлог за враћање обавезе служење војног рока, са предлогом модела, доставићемо врховном команданту Војске Србије и председнику Републике Александру Вучићу до краја месеца, изјавио је за Политику начелник генералштаба Милан Мојсиловић.


Будући да смо задатак добили од врховног команданта, не би било коректно да пре достављања траженог предлога, у јавности говорим о његовом садржају, навео је Мојсиловић.

Он је објаснио да је Генералштаб разрадио више могућих модела служења војног рока, са јасно идентификованим позитивним и негативним ефектима, на основу чега је препознат и издвојен оптималан модел.

Говорећи о ситуацији на Косову, Мојсиловић је рекао да је заштита основних људских права на Косову и Метохији и даље неадекватна, и поред присуства међународних снага безбедности.

Те нападе видим као део операција застрашивања преосталог српског становништва, које за циљ има пузеће етничко чишћење, односно Косово и Метохију без Срба, додао је он.

Мојсиловић наводи да је безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности релативно стабилна, иако безбедносну претњу представља „самостално појављивање косовске полиције у захвату административне линије“, што није у складу са споразумима потписаним са Кфором.

Војска Србије има професионалну сарадњу са Кфором, а циљ је јачање безбедности и постепено решавање свих питања, у отвореном дијалогу и у складу са политичким одлукама, додаје начелник Генералштаба.

Кфор видимо као једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији, поручио је Мојсиловић.

Упитан о смртном случају и погибији заставника Мијодрага Тошковића на војном полигону Орешац, Мојсиловић је рекао да Комисија и даље ради на расветљавању свих околности трагичног догађаја на каналу Дунав-Тиса-Дунав.

Пратимо стање старијег водника Бранка Војводића, који се – захваљујући правовременој реакцији – успешно опоравља на ВМА, рекао је он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here