Svaka od 16 porodica iz izgorele zgrade u Baču biće smeštena pod zasebni krov

Posle požara u podstanare

1457
Foto: Opština Bač

Svih 16 porodica iz Bača, čiji su stanovi izgoreli 23. oktobra, biće razmešteno po kućama u zakupu, a kiriju će plaćati opština, pišu „Večernje novosti“.


Odustalo se od namere da ove porodice budu naseljene u nekadašnjoj poslovnoj zgradi u centru Bača, u kojoj su bivše kancelarije trebalo da budu preuređene u njihove stanove. Ukupno 32 ljudi, od čega 11 dece, smešteni su još uvek u jednoj prostoriji, u objektu ranijeg Omladinskog centra „Cvrčak“.

– Ispostavilo se da bi adaptacija poslovne zgrade, gde je bilo zamišljeno da budu zbrinuti, zahtevala velika ulaganja, a ne bi bila pravo rešenje, jer bi svi oni opet bili na gomili.

Uz to, ta zgrada nije u vlasništvu opštine – objasnila je zamenica predsednika opštine Bač, Marina Balaban.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Prema njenim rečima, sa stanodavcima će biti zaključeni ugovori o zakupu na godinu dana, a za to vreme će lokalna samouprava na lokaciji pored pravoslavne crkve, gde već postoje objekti socijalnog stanovanja, za ugrožene porodice podići novu stambenu zgradu. Njima je prepušteno da sami pronađu kuće u kojima će privremeno biti zbrinuti.

– Uslov je da te kuće ne budu straćare i da imaju mokri čvor. Za ljude koji primaju socijalnu pomoć sve će biti besplatno, a ostali će u zakupljenim kućama plaćati struju i vodu – rekao je Andrija Surop, koordinator stanara iz izgorele zgrade u naselju Ekonomija 1.


„Izazivači“ nepoželjni

Požar u kolektivnoj zgradi na Ekonomiji 1 izbio je u stanu u kojem su živela dva brata sa majkom. Iako je utvrđeno da je vatra buknula od zapaljene sveće pored koje je majka zaspala, ostali stanari su kivni na ovu porodicu, tvrdeći da su sve troje predstavljali opasnost zbog alkoholizma. Zato nisu dopustili da braća s majkom budu u zajedničkom smeštaju u „Cvrčku“, nego su njih troje utočište našli kod rodbine.


[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

On kaže da je u grupnom boravku u objektu „Crčak“ sve teže zbog grejanja, jer usled opterećenosti električne mreže ne mogu istovremeno da budu uključena oba kalorifera.

– Po sat i po vremena naizmenično uključujemo kalorifer na početku i na kraju prostorije.

Posebno je hladno noću i ujutro. U „Cvrčku“ postoje samo jedan ve-ce i bojler, tako da se kupamo kod rođaka i prijatelja – navodi Surop.

S druge strane, ističe on, ima dovoljno hrane, odeće i obuće, a obezbeđeni su i pribor i udžbenici za petoro dece školskog uzrasta.

– Za useljenje u kuće nedostaju nam bela tehnika i nameštaj, jer nam je to sve nestalo u požaru. Srećom, javljaju se ljudi sa svih strana, spremni da pomognu – kaže Surop.


Pogledaj: Pokrajinska vlada nakon požara pomaže 16 porodica iz Bača

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here